Trei milioane de dolari, premiu pentru o fotografie

Oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat, în luna aprilie al acestui an prima fotografie a unei găuri negre, un "rezultat revoluţionar" în domeniul astrofizicii. Pentru această performanță echipa de cercetători a primit un premiu în valoare de 3 milioane de dolari din partea Fundației Breakthrough, sponsorizată de miliardari precum Mark Zuckerberg și Yuri Milner, potrivit The Guardian, citat de digi24.ro

Foto: digi24.ro

Gaura neagră, descrisă de astronomi drept „un monstru”, are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - și este situată la o distanță de 500 de milioane de ani lumină.

Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate în aprilie în Astrophysical Journal Letters, iar profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus acest experiment, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87, scrie mediafax.ro

În spatele acestei fotografii se află și o tânără de nici 30 de ani. Katie Bouman este persoana care a dezvoltat algoritmul prin care omenirea a avut acces la prima fotografie a unei găuri negre.

Absolventă a celebrei Universităţi MIT, ea a început să lucreze încă de acum trei ani la sistemul prin care câteva supercalculatoare au procesat nu mai puţin de 5 milioane de gigabytes de informaţie pentru a oferi deja celebra fotografie.


Pub