O fetiță de opt ani a murit în spitalul din Rezina. Ministra Sănătății: „Decesul a fost evitabil”

PE SCURT

O fetiță de opt ani a decedat în spitalul raional din Rezina, după ce a avut nefericirea să facă o infecție virală banală. Fetița a fost adusă la spital pe 11 februarie 2019, iar pe 12 februarie dimineața a decedat.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a relatat că decesul a fost evitabil, „chiar și în reanimare mai existau șanse dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință”. Potrivit ei, copilul a stat în secția de internare aproape cinci ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore în secție, a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală.

PE LUNG

Ala Nemerenco a relatat că primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost „o mușamalizare fără genă a cazului”. „Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece”, a scris ministra pe contul său de Facebook.

A doua anchetă inițiată de ministră, în urma audienței cu mămica și bunica fetiței, a descoperit o cu totul altă realitate.

„Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului”, a relatat Ala Nemerenco.

Ministra a precizat că nu deține puterea de decizie pentru a demite pe cineva în cazul când Fondator al spitalului este autoritatea locală. „Am avut discuție lungă cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului. Le-am trimis și o scrisoare cu întreaga notă, și am cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului. Din câte înțeleg, Fondatorul e cu totul de altă părere și își susține directorul. Care de asemenea, nici gând să plece”, a adăugat ea.

Cazul este investigat de Procuratură.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.