Liceul Orizont: „Puterile negre au răpit din societatea moldovenească șapte persoane. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată”

PE SCURT

Administrația Liceului Teoretic Orizon menționează, astăzi, când se împlinește un an de la expulzarea profesorilor turci, că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor. Act, care a șocat întreaga societate din țara și a creat o rezonanță în comunitatea internațională. După aceasta totul s-a schimbat, opiniile, gândurile, planurile, destinele unor familii direct afectați de această crimă.

„„Puterile negre” au răpit din societatea moldovenească 7 persoane, 7 pedagogi. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată. Un act incredibil de insolent și monstruos”, se arată într-un mesaj pe Facebook al liceului.

PE LUNG

Cinci dintre persoane au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să le acorde protecția statutului. „Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept”, se mai spune în mesaj.

Administrația liceului precizează că solicitanții de azil în mod arbitrar, dimineața au fost ridicați din case, din drumul spre lucru și aduși direct la aeroport fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție și trimiși în Turcia cu un avion fără informații de rută, închiriat și achitat din banii publici. Astfel, au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, convențiile internaționale.

„Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în acestă zi tristă din istoria contemporană a Moldovei”, se mai arată în mesaj.

În acesta se precizează că acești 7 oameni, profesori, care și-au dedicat mulți ani din viață, unii chiar peste 25 de ani, educației unei generații libere și demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internațional, grație muncii cărora steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colțuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali.

„Astăzi, exact la un an de la acest eveniment tragic suntem convinși că aceste persoane inocente, care au suferit doar din cauza că au avut o viziune și nu s-au supus regimului Erdogan, nu a fost un sacrificiu zadarnic…..”, a mai arătat echipa liceului Orizont.

Acum două zile, prim-ministra Maia Sandu a anunțat că există probe că deciziile abuzive în cazul îndepărtării celor șapte profesori turci de pe teritoriul Republicii Moldova au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct SIS Alexandru Baltaga.  De asemenea, prim-ministra a menționat că a fost informată că materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chişinău.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.