Amnesty International Moldova: Profesorilor turci și familiilor lor trebuie să li se facă dreptate

PE SCURT

Amnesty International Moldova constată că, la un an de la îndepărtarea ilegală de pe teritoriul țării a profesorilor turci, autoritățile încă nu au oferit răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la identitatea persoanelor responsabile și a tuturor celor implicați în acest proces, au întârziat să ia act de decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe cazul respectiv și au omis să ia măsurile necesare pentru reabilitarea profesorilor turci și a familiilor lor.

PE LUNG

Drept urmare, organizația vine cu un apel public, pentru ca autoritățile Republicii Moldova să cerceteze efectiv și să stabilească identitatea tuturor persoanelor implicate în procesul îndepărtării ilegale, precum și a celor care au luat deciziile în mod arbitrar sau au admis comiterea abuzurilor. De asemenea, să tragă la răspundere toate persoanele responsabile de abuzurile respective în cadrul unui proces penal și să asigure repararea drepturilor persoanelor îndepărtate ilegal și a familiilor acestora.

Să formuleze solicitările necesare la adresa autorităților turce, pentru ca acestea din urmă să asigure, în baza deciziei CtEDO, dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea și siguranța persoanei, în conformitate cu standardele de drept internaționale.

Amnesty International Moldova reamintește că la data de 6 septembrie 2019, se împlinește un an de la îndepărtarea ilegală din Republica Moldova a șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee Orizont. Chiar dacă în limbaj juridic această operațiune este definită drept îndepărtare ilegală de pe teritoriul țării, în practică, așa cum a documentat Amnesty International, a fost echivalentul unei răpiri asistate de organele de forță și de securitate ale statului Republica Moldova, urmată de returnarea imediată și directă în țara de origine.

Astfel, au fost încălcate atât drepturile omului și libertățile personale ale cetățenilor turci îndepărtați ilegal, cât și legislația țării, precum și o serie de prevederi ale convențiilor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Astăzi, administrația Liceului Teoretic Orizon a menționat că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor. Act, care a șocat întreaga societate din țara și a creat o rezonanță în comunitatea internațională. După aceasta totul s-a schimbat, opiniile, gândurile, planurile, destinele unor familii direct afectați de această crimă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.