Cazul expulzării profesorilor turci: Un ex- director adjunct SIS – reținut, iar directorul BMA – pus sub învinuire

PE SCURT

Un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut astăzi pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave în cazul profesorilor turci expulzați anul trecut.

Totodată, pe 5 septembrie, în cadrul acestei cauze penale, a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. De asemenea, a fost înaintată o solicitare către MAI privind suspendarea din funcţie a acestuia, aplicându-i măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara, anunță Procuratura Generală.

PE LUNG

Procuratura Chișinău, în cooperare cu ofițerii MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Procuratura Generală precizează că temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Citiți și: Liceul Orizont: „Puterile negre au răpit din societatea moldovenească șapte persoane. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată”

Astăzi, Amnesty International Moldova a declarat că, la un an de la îndepărtarea ilegală de pe teritoriul țării a profesorilor turci, autoritățile încă nu au oferit răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la identitatea persoanelor responsabile și a tuturor celor implicați în acest proces, au întârziat să ia act de decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe cazul respectiv și au omis să ia măsurile necesare pentru reabilitarea profesorilor turci și a familiilor lor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.