Dosarul Plahotniuc, examinat la MAI
Politic 6 septembrie 2019, 16:25 | 2378

Dosarul fostului lider al PD Vladimir Plahotniuc, suspectat de îmbogățire ilicită, este studiat la Ministerul de Interne și va fi transmis procurorilor, a anunțat ministrul Andrei Năstase. El a cerut și cercetarea penală a deputatului PD Vladimir Cebotari, pentru implicare devalizarea sistemului financiar-bancar. „Declarațiile lui Năstase sunt pure invenții”, a replicat Cebotari într-o postare pe Facebook.

Într-o emisiune TV, Andrei Năstase a declarat că a depus joi o sesizare pe numele procurorului interimar Dumitru Robu, privind cercetarea penală a deputatului PD Vladimir Cebotari și ridicarea imunității parlamentare. Năstase presupune că Cebotari ar fi implicat în furtul miliardului. „Sunt fantezii electorale”, afirmă în replică Vladimir Cebotari.

O reacție de la Vladimir Plahotniuc nu există, el fiind inabordabil de multă vreme. Precizăm că fostul șef al PD figurează într-un dosar penal în România, unde este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani. Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a preluat de la autoritățile din România cauza penală a acestuia. Vladimir Plahotniuc este cercetat și în Federația Rusă, în cadrul a trei dosare penale. În primul, el este suspectat de tentativă de omor și crearea unui grup criminal organizat. În al doilea, este acuzat de organizarea unui grup criminal și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin retragerea a mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în anii 2013-2014. Iar al treilea dosar a fost deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu, de această dată pentru trafic de droguri, în cantități deosebit de mari. În 2017, Plahotniuc se afla în vizorul Interpol fiind suspectat de trafic de ființe umane. 

Opinia ta contează. Comentează!