Un tânăr a înființat o fermă în stânga Nistrului cu ajutorul financiar al Uniunii Europene
Social 6 septembrie 2019, 19:50 | 1424

Un fermier din stânga Nistrului și-a dezvoltat o afacere în satul Speia datorită susținerii financiare europene. Vitali Radulov a primit inițial zece mii de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul programului „Măsuri de promovarea a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. În urmă cu patru ani, antreprenorul a cumpărat 120 de porci din Olanda, care au puțină grăsime, iar acum a ajuns să aibă 1.500 de capete. Animalele sunt crescute cu hrană de calitate și... muzică.

Vitali Radulov a auzit despre împrumuturile nerambursabile oferite de UE de la niște săteni din Speia, care au obținut finanțare pentru un tractor. A căutat mai multă informație, și-a elaborat un plan de afaceri, s-a înscris în concurs și a mers până la capăt.

A pornit afacerea cu 120 de porci aduși din Olanda și a ajuns acum la 1.500 de capete. Fermierul le oferă o îngrijire specială, le asigură mâncare bio, cereale crescute pe câmpurile din preajmă. Doar soia este importată din Ucraina. De asemenea, Vitali Radulov se asigură că animalele sunt tot timpul calme. Astfel, spune el, porcii cresc și se îngrașă mai repede.

Mai mult, din când în când, porcii au parte și de jocuri. Vitali a inventat un fel de fotbal pentru animalele hiperactive. Ca să nu se ia la harță cu cele din jur, le aruncă sticle din plastic umplute cu pietricele, pe care porcii le dau cu râturile dintr-o parte în alta până obosesc și se liniștesc. Antreprenorul intenționează să extindă ferma până 3.000 de capete.

Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, a ajutat peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului să deschidă afaceri și să creeze aproximativ 350 de locuri de muncă. Pentru beneficiari au fost organizate și programe de instruire în management și promovare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie