13:14:04 29.03.2024
Stiri

S-au inversat rolurile. Fostul director adjunct al SIS, REȚINUT în cazul expulzării profesorilor turci de la „Orizont". Şeful Biroului Migraţie şi Azil - pus sub învinuire ​

Social 06.09.2019 17:53 Vizualizări2608 Autor: Ziarul National
S-au inversat rolurile. Fostul director adjunct al SIS, REȚINUT în cazul expulzării profesorilor turci de la „Orizont


Un fost vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut astăzi și pus sub învinuire în cazul expulzării, acum un an, a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”.

Totodată, directorul Biroului Migrație și Azil (BMA) a fost pus sub învinuire, iar procurorii au înaintat un demers privind suspendarea provizorie din funcție a acestuia, anunță Procuratura Generală.

Deși comunicatul de presă nu face referire la vreun nume, cei doi funcționari vizați în dosar ar fi Olga Poalelungi, care deține funcția de director al BMA, dar și Alexandru Baltaga, fost director adjunct la SIS.

Cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei, este instrumentată de Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Procuratura anunță că temei pentru pornirea respectivei dosarului au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125 000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

„Astfel, la 5 septembrie curent, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara. Totodată, astăzi, la 6 septembrie, un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost reținut preventiv pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave”, cităm din comunicatul Procuraturii Generale.

Amintim că astăzi s-a împlinit exact un an de când șapte profesori turci de la liceele „Orizont” au fost luați din drum, de la școală sau de acasă și trimiși direct în Turcia, unde au fost condamnați la ani grei de închisoare. Societatea civilă din R. Moldova, dar și cea internațională au condamnat acțiunile autorităților de la Chișinău în acest caz.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md