Linkuri accesibilitate

Duminică, 8 septembrie, în Rusia au loc alegeri locale în peste 5.000 de circumscripții


Proteste la St. Petersburg. 6 septembrie 2019
Proteste la St. Petersburg. 6 septembrie 2019

Duminică, 8 septembrie, în Rusia au loc alegeri locale în peste 5.000 de circumscripții, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv la Moscova și în Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.

La Moscova, campania electorală a fost marcată de un val de proteste pentru alegeri corecte și democratice, majoritatea neautorizate. Poliția a intervenit în forță, 2.700 de protestatari au fost reținuți. Evenimentele reamintesc de amploarea demonstrațiilor din 2011-2012, dinainte de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după un mandat de premier.

La Moscova, peste 7 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a desemna 45 de deputați în Duma locală. În acest moment, parlamentul local este dominat de partidul de guvernământ Rusia Unită. Cu toate acestea, duminică, niciun candidat nu se prezintă oficial din partea partidului respectiv, care a ajuns la cel mai scăzut nivel de popularitate din istoria sa.

Vineri dimineață s-a anunțat că a avut loc o spargere în casa președintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, care a fost și agresată. Nu se cunosc motivele spargerii, dar o anchetă este în curs.

XS
SM
MD
LG