/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Moțpan: Bontari și-a asumat responsabilitatea pentru expulzarea profesorilor turci. Ex-șeful SIS îl contrazice

missing
05 septembrie 2019, ora 22:47

Ordinul de expulzare a cetățenilor turci ar fi fost dat de fostul director SIS, Vasile Botnari. O spune președintele comisiei parlamentare de anchetă, Chiril Moțpan, care susține că acesta și-ar fi asumat întreaga răspundere pentru expulzare. De partea cealaltă, fostul demnitar l-a contrazis și spune că doar a știut despre această operațiune, care a fost una obișnuită, ca multe altele pe care le desfășoară Serviciul de Informații și Securitate.

CHIRIL MOȚPAN, PREȘEDINTELE COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ: „Domnul Vasile Botnari a declarat în cadrul audierilor își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile întreprinse de instituție. Să nu fi știut domnul Vasile Botnari că ignorarea prevederilor legale este pasibilă de răspundere penală?”.

De partea cealaltă, contactat telefonic de TV8, Vasile Botnari, care pe atunci se afla în fruntea SIS-ului, a dezmințit afirmațiile și a menționat că procedurile au fost respectate și nu a acționat la indicațiile cuiva.

VASILE BOTNARI, EX-DIRECTOR SIS: „Eu nu am spus că îmi asum toată responsabilitatea, cum spune el, și așa mai departe. Eu am spus că da, am cunoscut că se petrece această operațiune. Aceasta a fost o operațiune ordinară, de tipul ei SIS-ul face foarte multe”.

Președintele comisiei de anchetă mai susține că despre ordinele pe care el le consideră ilegale, în urma cărora șapte turci au fost expulzați, ar fi știut și Andrian Candu. Iar ordinul ar fi fost dat chiar de fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Cei doi democrați nu ne-au răspuns la telefon pentru comentarii. În cadrul audierilor, membrii comisiei au mai stabilit că cetățenilor le-au fost încălcate mai multe drepturi.

CHIRIL MOȚPAN, PREȘEDINTELE COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ: „A fost ignorată procedura de înștiințare a cetățenilor turci privind deciziile de îndepărtare de pe teritoriul Republicii Moldova. Le-a fost îngrădit dreptul la apărare și contestare în judecată a deciziei Biroului Migrație și Azil”.

Despre faptul că în spatele deciziei de expulzare ar sta Vasile Botnari a vorbit ieri și premierul Maia Sandu. Acum o lună în urmă, Procuratura Chișinău a anunțat că a pornit un dosar penal pe exces de putere și depășire atribuții de serviciu de către angajați ai Biroului Migrație și Azil și SIS. De atunci însă nimeni nu a fost audiat și nici nu există vreo persoană suspectă. Totuși, procurorii dau asigurări că într-o lună vor trimite dosarul în judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram