Diabeticii, cei mai afectați de ciuperca unghiei. Care sunt factorii de risc și cum poate fi aceasta prevenită și tratată

Persoanele care suferă de diabet reprezintă o categorie predispusă la dezvoltarea ciupercii unghiei, numită onicomicoza. Boala este afecţiune frecventă a unghiilor, la nivel mondial estimându-se că între 2% şi 18% din populaţie o dezvoltă, scrie adevărul.ro

Foto: adevărul.ro

Fungii - ciupercile - reprezintă, în majoritatea cazurilor, principalul vinovat pentru apariţia infecţiilor de la nivelul unghiilor. În cazul persoanelor care suferă de diabet, unghiile capătă în general o nuanţă gălbuie şi chiar modificări ale grosimii ei. Adeseori, această modificare de culoare are legătură cu metabolizarea - descompunerea - glucozei şi cu efectul său asupra colagenului din unghii. Acest tip de îngălbenire poate fi un simptom normal al diabetului şi nu are nevoie neapărat de tratament, dar este un semnal de alarmă pentru dezvoltarea în continuare a unor căi de metabolizare, altele decât cele normale, astfel încât intensificarea îngălbenirii poate fi semnul unei infecţii fungice a unghiilor.

Potrivit Julietei Cristescu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul Bio-Medica International, „Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile decât cele cu valori normale ale glicemiei să dezvolte onicomicoză. Infecţia fungică se manifestă cel mai des la nivelul unghiilor de la picioare, deoarece acestea cresc mai încet decât cele de la mâini, timpul şi dezechilibrul glicemic favorizând proliferarea fungilor. Afecţiunea se recunoaşte prin modificările de la nivelul unghiilor: se îngălbenesc, se îngroaşă şi se pot desprinde de patul unghial.”

Factori de risc pentru onicomicoză sunt transpiraţia abundentă; ciuperca este contagioasă şi se poate răspândi într-un mediu umed şi cald, cum ar fi piscinele şi ştrandurile, vestiarele sălilor de sport, bazinele de înot, în lipsa unei încălţăminte adecvate, care nu respectă normele de igienă; coexistenta psoriazisului; purtarea de şosete şi pantofi pe timp îndelungat, fără a alterna aceeaşi încălţăminte, zile la rând; probleme ale circulaţiei sângelui - atât de frecvente la pacientul cu diabet, mai ales în condiţiile unui indecvat control glicemic; sistem imunitar scăzut, frecvent la pacienţii cu diabet.

Diabeticilor le este recomandat să-şi verifice adesea unghiile pentru a descoperi dacă există tăieturi, răni sau alte semne îngrijorătoare. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase ajută la prevenirea şi gestionarea efectelor neplăcute ale diabetului.

Totodată, medicii recomadă o bună menţinere a igienei unghiilor, prin tăierea lor corectă, periodic; păstrarea pantofilor curaţi şi schimbarea lor zilnică; purtarea şosetelor curate, de culoare deschisă, din bumbac; mişcarea practicată în mod constant, verificarea periodică a nivelului glicemiei şi respactarea întocmai tratamentul prescris de medicul diabetolog.


Pub