(video) Alfabetul Media pentru TINEri #17 - Cum depistăm imaginile trucate

Manipularea prin imagini este cea mai simplă formă de a răspândi știri false, dar și cea mai ușor de depistat. Trebuie doar să știi cum și unde să cauți. În emisiu nea de astăzi vă prezentăm câteva instrumente online pentru a nu cădea pradă imaginilor trucate.

Foto: captură

Există două tehnici de manipulare prin imagini. În primul caz: modificarea imaginii prin Photoshop, și al doilea caz: prezentarea imaginii reale, însă plasarea ei în timp și spațiu total diferit.

Cel mai recent exemplu de modificare prin Photoshop este o imagine cu prim-ministra Maia Sandu ținând un discurs la Comrat. Mai multe persoane publice au căzut pradă acestei imagini trucate și au blamat-o pe Sandu că ar fi vorbit având în spate drapelul Federației Ruse.

Dar avem și alte fotografii „celebre”. Atunci când vedeți o imagine care vă dă de gândit, o puteți încărca în google imagini, apoi setați opțiunea „similar” și vedeți rezultatele căutării.

Un alt instrument util este Tineye.com. Încărcând imaginea, obții informații despre când a apărut imaginea prima dată, pe ce platforme, și ce modificări a suferit. Atunci când utilizați aceste instrumente, fiți atente la data publicării, cea mai timpurie date este cea mai apropiată de original.

Citiți legendele pentru fotografii. Două imagini identice pot avea descrieri diferite. Fotografiile false nu sunt doar decupate sau editate, ci pot fi, de asemenea, oglindite.

Încercați aceste „trucuri” și scrieți în comentarii ce ați remarcat.

Vedeți aici emisiunea în limba română.

Iar aici în rusă.


Pub