Federica Mogherini către Igor Dodon: Este nevoie de progrese în ceea ce privește reforma justiției, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor

Șeful statului Igor Dodon s-a întâlnit la Bruxelles cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vice-președintele Comisiei Europene. În context, comisarul european a precizat că Republica Moldova are nevoie de progrese în ceea ce privește reforma justiției, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor.

Foto: Dodon-Mogherini

„După tranziția pașnică a puterii de la începutul verii, UE a reușit să deblocheze suportul bugetar oferit și urmărește ca să fie respectate condițiile pentru viitoarea asistență macro financiară, dar suportul UE se va baza doar pe niște părogrese tangibile”, se arată în comunicatul oficial.

Totodată, șeful statului a anunțat pe pagina sa de facebook că, în cadrul întrevederii, au vorbit despre procesul de reglementare a problemei transnistrene, menționând impactul semnificativ al Uniunii Europene în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și îmbunătăţire a vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„În aceeași ordine de idei am comunicat doamnei Mogherini despre propunerea Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, de a demara procesul lichidării munițiilor stocate în regiunea transnistreană. Am menționat faptul că această idee a fost susținută de consilierul Președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, în cadrul vizitei sale recente la Chișinău.

La finele discuției am reiterat că consensul marilor actori externi în privința Republicii Moldova ne oferă posibilitatea să promovăm o politică externă echilibrată în baza statutului de neutralitate și reieșind din interesele naționale ale Republicii Moldova”, se mai arată în postare.


Pub