Persoanele fizice ar putea avea interdicții în cazul în care vor dori să ia mai multe credite

Persoanele fizice care intenționează să împrumute bani de la companiile de microcreditare ar putea avea restricții dacă vor dori să ia mai multe credite concomitent. Asta în cazul în care modificările propuse de Comisia Națională a Pieței Financiare vor fi aprobate în Parlament, informează IDIS Viitorul.

Foto: bizlaw.md

Proiectul de lege are drept scop minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară. Potrivit noilor prevederi, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să raporteze la birourile istoriilor de credit, înainte de a oferi împrumuturile, în special când va fi vizată una și aceeași persoană. Acest fapt va permite companiilor respective să evite creditarea multiplă a persoanelor care având o datorie prea mare de restituit, ajung în imposibilitatea de a-și respecta obligațiunile financiare.

De asemenea, autorii proiectului propun ca pentru împrumuturile care se acordă pe un termen de până la doi ani, toate costurile suplimentare, care includ dobânda nominală, comisioanele, penalitățile eventuale, dobânzile de întârziere care și alte plăți suplimentare, să nu depășească suma inițială împrumutată de beneficiar. Spre exemplu, în cazul în care o persoană va lua un credit de 1000 de lei și nu va putea să îl ramburseze la timp, acesta va trebui să achite cel mult 1000 de lei în plus.

Potrivit datelor CNPF, în prima jumătate a anului 2019, numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la aproape 465.000, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18.000 lei. Peste 80 la sută din împrumuturi sunt acordate persoanelor fizice, dintre care aproape jumătate sunt destinate consumului.


Pub