Parlamentul britanic a votat o moțiune menită să împiedice un Brexit fără acord
Externe 5 septembrie 2019, 18:15 | 1624

Parlamentarii britanici au dat peste cap planurile lui Boris Johnson, votând un proiect care să evite un Brexit fără Acord. Aceștia au respins și propunerea premierului de convocare a alegerilor legislative anticipate în luna octombrie. Votul negativ este al treilea primit de Boris Johnson în Parlament, în ultimele zile.

Proiectul care evită ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord a fost aprobat cu votul a 327 de membri ai Camerei Comunelor. Decizia nu oferă momentan nicio garanție, întrucât documentul urmează să ajungă în Camera Lorzilor, care poate adopta proiectul în forma sa finală sau îl poate retrimite deputaților cu amendamente. Documentul îl obligă pe premierul Johnson să solicite Uniunii Europene amânarea Brexitului până pe 31 ianuarie, cu excepţia cazului în care parlamentul aprobă un nou acord sau votează în favoarea unui Brexit fără acord, până pe 19 octombrie. Rămas fără o majoritate conservatoare în spate, Boris Johnson s-a grăbit să propună convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie. Nu a întrunit însă numărul necesar de voturi. Ar fi fost nevoie de 434, dar au votat doar 298 de membri ai Camerei Comunelor. 56 s-au pronunţat împotrivă, iar restul parlamentarilor s-au abținut. Printre ei și deputații din opoziția laburistă, motiv pentru Johnson să-l critice pe liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn.

La rândul său, Jeremy Corbyn a declarat că opoziția parlamentară nu va susține un eventual scrutin anticipat până când legislaţia menită să prevină un Brexit fără acord nu intră în vigoare. 

Opinia ta contează. Comentează!