Deputat: Expulzarea a fost o răpire
Social 5 septembrie 2019, 21:35 | 1664

Expulzarea profesorilor turci a fost făcută cu grave încălcări ale legislației, consideră președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Într-o conferință de presă, deputatul a declarat că acum un an, a avut loc o ordinară răpire de persoane. ”Vinovații trebuie să răspundă”, a subliniat Moțpan.

În ziua de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte profesori de la liceul „Orizont”, cetățeni ai Turciei, printre care directorul instituției, au fost ridicați de către ofițerii SIS și transportași într-o direcție necunoscută. După o oră, s-a anunțat că cei șapte cetățeni sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. Profesorii au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi din Republica Moldova. La un an de la eveniment, încă nu este un răspuns la întrebarea cine a luat asemenea decizie.

Potrivit deputatului, cetăţenilor turci le-au fost încălcate toate drepturile.

Cei doi șefi de la SIS, Vasile Botnari și Alexandru Balan, vizați în declarațiile lui Chiril Moțpan, nu au fost de găsit pentru a comenta situația. Republica Moldova a fost condamnată de către CEDO în cazul expulzării a cinci profesori turci, fiind obligată să le plătească câte 25 de mii de euro, în legătură cu încălcarea drepturilor omului. Alți doi profesori, de asemenea, s-au adresat la CEDO. Potrivit avocatului cetățenilor turci, statul Republica Moldova nu a prezentat probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică. 

Opinia ta contează. Comentează!