09:33:10 25.04.2024
Stiri

Alegeri parlamentare după legea veche, iar cele locale - după legea nouă: „Promo-LEX”, ÎNGRIJORATĂ de modificările operate de Parlament care au intrat în vigoare după începutul perioadei electorale

Politică 05.09.2019 14:02 Vizualizări1194 Autor: Ziarul National
Alegeri parlamentare după legea veche, iar cele locale - după legea nouă: „Promo-LEX”, ÎNGRIJORATĂ de modificările operate de Parlament care au intrat în vigoare după începutul perioadei electorale


Cetățenii R. Moldova vor ieși la urne pe 20 octombrie curent pentru a-și alege primarii și consilierii locali, iar alegătorii din patru circmscripții uninominale își vor da votul și pentru noii deputați. În timp ce unii candidați se vor conduce de noua legislație electorală, aprobată recent de Parlament, pentru alții vor fi valabile prevederile sistemului mixt.

Experții Asociației „Promo-LEX” susțin că operarea modificărilor la Codul electoral în perioada electorală influențează negativ corectitudinea și previzibilitatea procesului electoral.

Mai exact, aceștia se arată îngrijorați de modificarea pe parcursul perioadei electorale a unor acte legislative, care vizează așa aspecte fundamentale pentru procesul electoral, precum agitația electorală, finanțarea campaniilor electorale, desemnarea și înregistrarea concurenților etc.

„Menționăm că organizarea procesului electoral este împovărată și însoțită de incertitudini, în condițiile în care modificările Codului electoral au intrat în vigoare la 15 zile după începutul perioadei electorale pentru alegerile parlamentare noi și cu doar 2 zile înainte de începutul perioadei electorale pentru alegerile locale generale. Anumite prevederi, inclusiv privind finanțarea campaniilor electorale, urmează a fi aplicate în mod diferențiat pentru cele două scrutine din 20 octombrie 2019, alegerile parlamentare noi desfășurându-se preponderent potrivit legislației electorale vechi, iar cele locale generale - în baza legislației noi”, se arată în cel de-al doilea Raport de monitorizare a alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019 al „Promo-LEX”.

Experții atenționează Comisia Electorală Centrală că locul de muncă al donatorului trebuie să fie făcut public în rapoartele financiare și își exprimă nedumerirea că, deși autoritatea electorală centrală a aprobat micșorarea numărului de mandate de consilier în unele consilii locale de nivelul doi și întâi, pe motivul diminuării numărului populației din regiunile respective, în Registrul de Stat al Alegătorilor numărul alegătorilor a crescut, în special al celor fără domiciliu sau reședință care se ridică la peste 200 de mii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md