18:24:26 19.04.2024
Stiri

Der Spiegel: „Politica germană de împăciuire a suferit un eșec. Guvernul german este prea moale cu Moscova”

Știri 05.09.2019 19:31 Vizualizări1229 Autor: Ziarul National


Der Spiegel: „Politica germană de împăciuire a suferit un eșec. Guvernul german este prea moale cu Moscova”

Edward Lucas, expert britanic în securitate și președinte al Centrului de analiză a politicii europene, consideră că există semne clare că serviciele ruse de informații se află în spatele uciderii unui cetățean georgian, refugiat în Germania, la Berlin. Într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, Lucas acuză guvernul german că este prea moale cu Moscova.

„Trei mari servicii speciale rusești activează pe scară largă în Germania – FSB, SVR și GRU”, subliniază expertul. „Aceștia lucrează parțial sub acoperire diplomatică, adică în ambasade, dar își desfășoară activitatea în țară și în totală conspirație. (…) Cu toate acestea, arestatul (în cazul asasinării fostului comandant cecen), am impresia că nu este un ofițer de informații profesionist”.

„Vadim Sokolov (asasinul) a acționat oarecum inept și de aceea a fost prins. În esență, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple cu un profesionist (deși nici agenții GRU dovediți, care au acționat la Salisbury, nu au dat dovadă de prea mare profesionalism – n.r.). Dacă ar fi fost ofițer GRU, probabil că arma nu ar fi fost găsită. Cu toate acestea, pașaportul său cu date false înscrise indică foarte clar că serviciul special rus se află în spate”, spune britanicul.

„Dacă aș fi un serviciu de informații francez, aș adresa propriei ambasade la Moscova câteva întrebări foarte aspre. Nu poate fi exclusă prezența unui agent (rus) printre angajați”, a spus Lucas.

Comentând reținerea de care au dat dovada autoritățile germane în acest caz, expertul a declarat: „Am impresia că încearcă să dea o mai mică importanță celor întâmplate, vor să mușamalizeze. Agențiile federale ar fi trebuit să fi preluat de mult investigația (…) Unele țări europene sunt demult dezamăgite de acțiunile indecise ale germanilor împotriva Rusiei. (…) În Germania, totul se mușamalizează. Drept urmare, rușii nu iau țara cu adevărat în serios. Și dacă vor să împuște un cecen, ei vin la Berlin și o fac, pentru că, după părerea lor, nu li se va întâmpla nimic”.

„După părerea mea, politica germană de împaciure în relațiile cu Putin a eșuat”, a spus Lucas. citat de Pagina de Rusia.

„Spionii ruși ar fi trebuit să fie expulzați din țară, făcând acestui fapt o largă publicitate, iar ancheta trebuie să fie realizată la cel mai înalt nivel. Dacă în cazul uciderii lui Hangoșvili Rusia rămâne nepedepsită, trebuie să ne punem întrebarea: Cine va fi următoarea victimă?”, a adăugat Lucas.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md