Decizie de ultim moment în Ucraina. Autoritățile nu mai dau înapoi

by D M
Distribuiti mai departe...

Rada Supremă vrea să ridice prețurile țigărilor până la cele din majoritatea țărilor UE, unde un pachet costă aproximativ 5 euro. În schimb, ucrainenii le pot cumpăra în continuare cu 1-1,5 euro. Parlamentul de la Kiev vrea să-și îndeplinească angajamentul până în 2024. 

Drept urmare, acciza este majorată cu 20% anual. Următoarea scumpire va avea loc în 2020, când un pachet de țigări va crește în preț în medie cu 10 grivne. Majorarea accizelor creşte şi pe piaţa neagră a ţigărilor. Potrivit experților, în 2019 pierderile cauzate Bugetului statului din cauza țigărilor contrafăcute constituie 5 miliarde de grivne.
Diferența mare de preț este cauzată de faptul că întreprinderile ucrainene nu achită nicio taxă, în timp ce aproape 60% din prețul unui pachet comercializat în mod legal reprezintă sume care ajung la Bugetul de stat. În anul 2020 piața neagră ar putea crește suplimentar ca urmare a măririi cu circa 20% a accizei.
Potrivit poliției, întreprinderile ucrainene nu menționează în actele de contabilitate țigările vândute în numerar și include alte grupuri de produse în aceste acte.
O parte din aceste produse sunt comercializate pe piaţa internă, iar restul ajung ilegal în UE. Contrabandiștii achiziționează în cantități mari țigări contrafăcute pe care le depozitează în raioanele de frontieră. Ulterior, acestea sunt expediate pe diferite canale în statele europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...