Jurnaliștii vor avea acces gratuit la Cadastru și la Registrul de stat al persoanelor juridice

Anticoruptie.md
05/09/2019

Șeful Cancelariei de Stat și reprezentanții Agenției Servicii Publice au promis, joi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai presei, că jurnaliștii vor avea acces gratuit la Cadastru și la Registrul de stat al persoanelor juridice. Se întâmplă după ce mai multe organizații mass-media au reclamat că, în decursul ultimelor două luni, Agenția Servicii Publice a inițiat unilateral rezilierea contractelor de prestări servicii privind acordarea accesului la informațiile stocate în Registrul de stat al persoanelor juridice. 

Andrei Spânu, secretarul general al Guvernului, a anunțat că a fost pregătită o inițiativă legislativă pentru modificarea a patru legi, astfel încât presa să aibă acces liber la mai multe date.

„Avem proiectul elaborat, care va fi înaintat în scurt timp pentru consultări publice. Proiectul prevede modificări la Legea Presei, Legea Cadastrului, Legea cu privire la accesul la informație și Legea cu privire la înregistrarea de stat a persoanelor juridice”, a precizat Spânu.

Funcționarii au dat asigurări că accesul la Registrul de stat al persoanelor juridice, blocat la începutul lunii august, va fi reluat pentru jurnaliști și prelungit, până la 1 noiembrie. 

Precizăm că, pe parcursul ultimelor două luni, în raport cu mai multe instituții mass-media și unele ONG-uri, Agenția Servicii Publice a inițiat unilateral rezilierea contractelor de prestări servicii privind acordarea accesului la informațiile stocate în Registrul de stat al persoanelor juridice. Drept motiv, Agenția a invocat administrarea optimă a sistemelor informaționale și eficientizarea prestării serviciilor. Totodată, Agenția a condiționat semnarea unui nou contract prin completarea cererii tipizate de acordare a informațiilor din registru.

Cererea tipizată conține mai multe rubrici eronate și neadecvate, între care cea care cere rechizitele bancare, or, potrivit legii, vizualizarea și accesarea datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice se efectuează gratuit. Rubrica privind scopul solicitării informațiilor contravine legii privind accesul la informație, care stabilește că orice persoană care solicită acces la informații este absolvită de obligația de a-și justifica interesul pentru informațiile solicitate. De asemenea, sunt nefondate rubricile privind abonamentul și rubrica „date cu caracter personal din categoria datelor speciale solicitate” - argument nefondat, care contravine normelor legale care obligă publicarea anumitor categorii de date (altor date decât categoria specială), inclusiv celor cu caracter personal.

Anticoruptie.md
05/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii