Chiril Moțpan: „Andrian Candu a acceptat expulzarea profesorilor turci”

Julieta Savițchi
05/09/2019
noi.md

Ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-ar face vinovat de expulzarea, în toamna anului trecut, a celor șapte profesori turci de către angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Acuzația a fost lansată, în cadrul unui briefing, de președintele Comisiei parlamentare pentru  securitate națională, Chiril Moțpan.

„Întreaga activitate de prevenire și combatere a terorismului este coordonată de președintele Parlamentului Republicii Moldova, lucru pe care nu l-am cunoscut anterior. Iar în acea perioadă, în această funcție, era nimeni altul decât Andrian Candu. Astfel spus, domnul Candu nu putea să nu cunoască ce se întâmpla la acel început trist de septembrie”, a declarat Moțpan

Șeful comisiei parlamentare a mai declarat că întreaga operațiune de expulzare a profesorilor de la liceul Orizont a fost executată de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga. Acesta ar fi declarat comisiei de anchetă a Parlamentului că a executat ordinele fostului șef al SIS, Vasile Botnari.

Potrivit lui Moțpan, ofițerii SIS au însoțit profesorii expulzați și la bordul aeronavei, deși nu a fost semnat un ordin în acest sens. Totodată, legislația prevede că persoanele străine pot fi însoțite, în timpul expulzării, doar de angajații Biroului  Migrație și Azil.

Autoritățile de la Ankara au solicitat Chișinăului arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia. După extrădarea celor șapte profesori turci, organele de drept din Ankara au condamnat, până în prezent, cinci dintre aceștia, pentru pretinse activități teroriste. Ultimii doi au fost condamnați în lunile iulie–august curent. 

Procurorii moldoveni au intentat recent un dosar penal în baza materialelor anchetei, efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, dar și ținând cont de hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, declarați indizerabili pe teritoriul R.Moldova. 

Conform aceleeași hotărâri din 11 iunie 2019, Guvernul Republica Moldova a fost a obligat să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală constituind de 125.000 de euro, echivalentul a 2.560.000 de lei.

Julieta Savițchi
05/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii