Maia Sandu: Există probe că fostul şef al SIS și adjunctul său au luat decizii abuzive în cazul expulzării profesorilor turci

PE SCURT

Există probe că deciziile abuzive în cazul îndepărtării celor șapte profesori turci de pe teritoriul Re publicii Moldova au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct SIS Alexandru Baltaga, a menționat astăzi prim-ministra Maia Sandu, la ședința Guvernului.

De asemenea, prim-ministra a menționat că a fost informată că materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chişinău. Declarația a fost făcută în contextul în care pe 6 septembrie se împlinește un an de la expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova.

PE LUNG

„Pe 6 septembrie se împlinește un an de la ziua îndepărtării abuzive a celor șapte profesori turci de pe teritoriul R.Moldova. Conform informațiilor pe care le-am obținut, există probe că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS Vasile Botnari și de către fostul director-adjunct Alexandru Baltaga”, a menționat Maia Sandu.

Prim-ministra a spus că materialele cu privire la implicarea celor doi în acest abuz au fost expediate la Procuratura Chișinău, doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză „cu toate seriozitatea”.

„Materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura municipiului Chișinău. Doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză cu toate seriozitatea. De aceasta vin cu un apel către șeful Procuraturii municipiului Chișinău și către procurorul general interimar, să se asigure că acest caz este investigat cu maximă seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată despre acest abuz”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.