Ar fi găsit sursa mirosului urât
Social 4 septembrie 2019, 01:18 | 2065

Unul dintre cei mai mari producători de alcool din Republica Moldova ar fi sursa principală a mirosului neplăcut care a învăluit de ceva timp Chișinăul și localitățile din apropiere. Asta spune secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Iuliana Cantaragiu. Reprezentanții companiei respective resping acuzațiile, iar șefii întreprinderii municipale Apă-Canal au găsit alți vinovați. Despre cine este vorba, aflați în cele ce urmează.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Iuliana Cantaragiu susține că mirosul urât ar fi cauzat de deversarea în stația de epurare a deșeurilor fabricii „Zernoff”, scrie portalul anticorupție.md. Ar fi vorba despre concentrații foarte mari de substanțe chimice care omoară microorganismele ce au rolul epurării apelor uzate, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Am încercat să vorbim cu șeful întreprinderii „Zernoff”, însă ni s-a spus că el este într-o ședință, iar apoi nimeni nu a mai răspuns la telefoanele indicate pe site-ul firmei. Pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, însă, reprezentantul companiei respective a respins acuzațiile și a mai spus că autoritățile ar trebui să se clarifice cu situația de la stația de epurare, nu să-i învinuiască pe cei de la „Zernoff”. În același timp, „Apă-Canal Chișinău” a emis astăzi un comunicat de presă, în care spune că, pe lângă compania „Zernoff”, mirosul neplăcut din Chișinău este cauzat și de activitatea altor agenți economici. „Apă-Canal Chișinău” face trimitere la, cităm, „consumatorii non-casnici care deversează direct la stația de epurare ape uzate cu concentrații maxim admisibile”.

În același context, specialiștii „Apă-Canal Chișinău” urmează să estimeze volumul prejudiciilor aduse sistemului de canalizare și stației de epurare pentru pedepsirea celor vinovați. De asemenea, verificările agenților economici și prelevarea probelor vor continua. Furnizorul de apă susține că lista celor vinovați de situația creată va crește. Amintim că și Procuratura Generală a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate în acest caz. Totodată, pentru a cerceta cauzele poluării râului Bâc, a fost format un grup de anchetă, care include procurori și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate. 

Opinia ta contează. Comentează!