Haos în Parlamentul de la Londra
Externe 4 septembrie 2019, 19:52 | 1548

Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexitului din mâinile premierului Boris Johnson. Asta după ce a votat o moțiune menită să-l împiedice pe șeful executivului să scoată țara din Uniunea Europeană, fără un acord. Pus la zid și rămas fără majoritate parlamentară în spate, Boris Johnson și-a anunțat intenția de a convoca alegeri anticipate în octombrie, când țara sa ar urma să părăsească UE.

După câteva ore de dezbateri, membrii Parlamentului britanic au aprobat o moțiune ce permite opoziției să stabilească agenda legislativului de la Londra. Decizia este un prim pas în cadrul unui proces ce ar permite blocarea planului premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

Vizibil deranjat de decizia aleșilor, Boris Johnson și-a anunțat intenția de a depune o moţiune pentru convocarea alegerilor anticipate. Premierul a ținut să sublinieze însă pericolul la care se expun britanicii, dacă își vor da votul pentru liderul opoziției, Jeremy Corbyn.

Înfrângerea lui Johnson a fost posibilă după ce partidul premierului a pierdut majoritatea în Parlament. Asta pentru că unul dintre deputați a demisionat din rândurile conservatorilor și s-a alăturat formațiunii liberal-democrate, nemulțumit de faptul că șeful executivului vrea să părăsească Uniunea Europeană chiar și în lipsa unui acord. După un prim succes, opoziţia discută acum o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexitul până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori legislativul acceptă ieşirea fără acord din blocul comunitar. 

Opinia ta contează. Comentează!