10:16:25 19.04.2024
Stiri

PROBE // Fostul director SIS, Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct IMPLICAȚI în extrădarea abuzivă a celor șapte profesori turci de la „Orizont”

Social 04.09.2019 14:39 Vizualizări4805 Autor: Ziarul National
PROBE // Fostul director SIS, Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct IMPLICAȚI în extrădarea abuzivă a celor șapte profesori turci de la „Orizont”


Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct implicați în îndepărtarea abuzivă de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Maia Sandu, la aproape un an de când cei șapte profesori turci au fost trimiși cu o cursă charter în Turcia și întemnițați de autoritățile din Turcia.

„Pe 6 septembrie se împlinește un an de la ziua îndepărtării abuzive a celor șapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova. Conform informațiilor pe care le-am obținut, există probe că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al SIS, Vasile Botnari, și de către fostul director adjunct, Alexandru Baltaga”, a declarat premierul.

Citește și: VIDEO // Chiril Moțpan îi CONTRAZICE pe liderii PPDA și PAS, care anul trecut spuneau că Dodon ar sta în spatele EXPULZĂRII profesorilor de la „Orizont”. „Președintele Dodon nu a avut nicio atribuție”

Citește și: DOC // CtEDO CONDAMNĂ R. Moldova în cazul expulzării celor șapte profesori turci de la „Orizont”: Câte 25 de mii de euro pentru fiecare profesor

CITIȚI și VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță

Citește și: Șase angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, REȚINUȚI în această dimineață, fie de acasă, fie în timp ce se îndreptau spre școală. La unii au dărâmat ușa de la apartamente: „Nimeni nu știe unde i-au dus”

Sursa citată a precizat că materialele cu privire la implicarea celor doi foști oficiali în îndepărtarea abuzivă a profesorilor turci se află la Procuratura municipiului Chișinău, însă procurorii responsabili de acest caz ar tergiversa investigarea cauzei.

„Materialele cu privire la implicarea acestor două personaje în acest abuz au fost expediate la Procuratura municipiului Chișinău. Doar că există suspiciuni că acolo procurorii nu sunt interesați să investigheze această cauză cu toate seriozitatea. De aceasta vin cu un apel către șeful Procuraturii municipiului Chișinău și către procurorul general interimar să se asigure că acest caz este investigat cu maximă seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată despre acest abuz, iar cei vinovați să fie sancționați”, a conchis premierul.

Cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, iar peste câteva ore au fost urcați în avion și trimiși în Turcia, fără ca rudele lor rămase aici să fie informate. Ulterior, aceștia au fost plasați în penitenciare din Turcia și condamnați la ani grei de pușcărie numai pentru că ar fi apropiați unui rival al actualului președinte turc, stabilit în SUA. Cei șapte s-au adresat la CEDO și Curtea Europeană le-a dat câștig de cauză, iar Guvernul a fost obligat să le plătească reclamanților câte 25 000 de euro (în total 175 000 de euro).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md