12:19:50 28.03.2024
Stiri

OPINIE // „Toată vânzoleala în jurul numirii procurorului general demonstrează, pentru a câta oară, interesul constant al POLITICULUI de a controla această instituție. Concursurile - niște ficțiuni”

Politică 04.09.2019 15:00 Vizualizări2134 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Toată vânzoleala în jurul numirii procurorului general demonstrează, pentru a câta oară, interesul constant al POLITICULUI de a controla această instituție. Concursurile - niște ficțiuni”


Toate încercările din ultimele aproape trei decenii de a „reforma” Procuratura Generală au eșuat anume din cauza existenței unui „interes permanent al politicului de a controla această instituție prin intermediul procurorului general”, iar concursurile organizate nu ar fi decât „ficțiuni”.

De această părere este Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului prezidențial pe timpul mandatului lui Nicolae Timofti, care comentează ultima inițiativă a Guvernului cu privire la numirea unui noi procuror general.

„Toată vânzoleala aceasta în jurul numirii procurorului general vine să demonstreze pentru a câta oară interesul constant al politicului de a controla această instituție tocmai prin procurorul general. Ideea unui procuror general adus de pe undeva este doar o poveste electorală, pe care nimeni nu se va grăbi s-o implementeze. Mai mult, aceasta nu este o soluție, ca atare. Așa că trec peste ea. Toate încercările din ultimele aproape trei decenii de a „reforma” procuratura au eșuat anume din cauza existenței unui interes permanent al politicului de a controla această instituție prin intermediul procurorului general. Consiliul Superior al Procurorilor, concursurile de selectare a candidatului pentru funcția de PG au fost și rămân a fi doar niște ficțiuni. Sau poate mai sunt din cei care încă mai cred în concursuri? Atunci, pardonez moi, cum spun polonezii. Altădată fusese numit procuror general chiar președintele comisiei de selectare, reprezentant al ONG-urilor. Acum, iarăși se propun comisii peste comisii cu psihologi și ONG-iști pentru a selecta și propune candidații CSP-ului. Bla, Bla, Bla! Toate acestea se fac doar pentru ca, până la urmă, să fie promovat în funcția de procuror general cineva care va influența procurorii așa cum își dorește politicul. Metoda de influență (brutală, subtilă sau prin „autocenzura” procurorului general) nu are importanță”, afirmă Păduraru.

Potrivit sursei citate, toate „reformele” procuraturii au trecut peste problema principală – subordonarea procesuală ierarhică a procurorilor.

„Atâta timp cât activitatea procurorilor concreți în procesul penal va fi influențată de procurorii ierarhic superiori, inclusiv de procurorul general, situația va rămâne neschimbată! Adică vom avea în continuare cazuri de justiție selectivă și la comandă. Asta e problema! Iată de ce se dorește controlul asupra procurorului general”, adaugă Ion Păduraru.

Juristul accentuează că această problemă este valabilă pentru Republica Moldova: „Din câte înțeleg, un președinte de instanță de judecată, neavând nicio împuternicire procesuală (!!!), în fapt poate influența decisiv judecătorii, direct sau indirect, la luarea unei decizii pe caz. Firește, neoficial. S-ar părea ce garanții de independență mai trebuie inventate pentru judecători. Dar pentru procurori? Nu trebuie să confundăm independența procuraturii, ca instituție, cu cea a procurorului în proces”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md