Linkuri accesibilitate

„Eliberarea” Bulgariei de către Armata Sovietică din 1944 a iscat scandal diplomatic


Monumentul Armatei Sovietice la Sofia, desenat de necunoscuţi. 17 iunie 2011
Monumentul Armatei Sovietice la Sofia, desenat de necunoscuţi. 17 iunie 2011

Eliberare sau ocupație sau ambele? O dezbatere , binecunoscută în R.Moldova, care a iscat acum un incident diplomatic între Bulgara și Rusia.

„Fără a nega aportul Uniunii Sovietice la victoria asupra nazismului în Europa nu trebuie să închidem ochii pentru faptul că baionetele Armatei sovietice au adus popoarelor din Europa centrală și de est jumătate de secol de represiuni, înăbușire a conștiinței civice, o dezvoltare economică deformată și ruperea de la dinamica proceselor în țările europene dezvoltate.” Aceasta este reacția Ministerului bulgar de Externe la organizarea, de către Ambasada Federației Ruse a expoziției „75 de ani de la eliberarea Europei de est de nazism”. Ea va fi deschisă pe data de 9 septembrie, sărbătorită în perioada comunistă drept Ziua victoriei revoluției socialiste.

Ministerul de externe avertizează Ambasada Federației Ruse să nu adopte o poziție în sprijinul unor teze istorice suspecte vorbind de „eliberare”, întrucât în acest mod sunt deservite interesele unor forțe politice bulgare, ceea ce reprezintă un amestec în dispute de politică internă.


În declarația ministerului se arată că, din punct de vedere a dreptului internațional, lovitura de stat de la 9 septembrie 1944 este o consecință directă a declaraţiei de război a URSS adresată Bulgariei, pe data de 5 septembrie 1944, și a intrării armatei sovietice în țara care și-a declarat neutralitatea fața de Uniunea guvernată de Stalin.

Ministerul de Externe consideră că Bulgaria și celelalte țări est-europene au suportat consecințele a 45 de ani regim totalitar.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG