/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Pute și la Porumbeni. Localnicii se plâng că stația de epurare din satul vecin, Măgdăcești, îi otrăvește

missing
04 septembrie 2019, ora 21:50

Un miros dezgustător pune la grea încercare și locuitorii satului Porumbeni. Acolo însă problema nu e de câteva zile, ci de aproape doi ani. Oamenii dau vina pe satul vecin – Măgdăcești, unde stația de epurare nu ar curăți bine apele care ajung la ea. De partea cealaltă, conducerea satului susține că murdăria ar veni de la o companie de prelucrare a peștelui, ce activează pe teritoriul localității.

FELICIA CREȚU, REPORTER TV8: „Ce se vede aici este un strat gros de mizerie sub care nici nu se vede cum curge apa. Acesta este râulețul din satul Porumbeni, iar mirosul este de-a dreptul înțepător, dar oamenii care locuiesc aici sunt nevoiți să suporte această situație în fiecare zi”.

LOCUITOARE PORUMBENI: „Dimineața și după amiază, când se începe nu se mai termină. La noi acolo e strașnic, strașnic”.

„Toată casa miroase a rahatul de la Măgdăcești, pe care ni-l toarnă nouă în cap. Miroase a viceu, nu a canalizare, dar a viceu”.

Oamenii spun că mirosul dezgustător persistă de aproape doi ani. Au încercat să scape de el și au bătut pe la ușile autorităților locale, dar fără folos.

„Primarul nostru că nu face nimic, el nu se interesează de oamenii lui. Ne-am adresat da el o zis că duceți-vă la primăria Măgdăcești, că nu-i pe teritoriul meu”.

Oamenii nu s-au dat bătuți și au început singuri să investigheze de ce miroase atât de urât. Și așa, au ajuns în satul vecin – Măgdăcești, mai exact la stația de epurare.

„Au o bucățică de stație de epurare, dar nu poate curăți și, noaptea, când lumea doarme, îi dă drumul în pârâu aici la noi”.

FELICIA CREȚU, REPORTER TV8: „Apa verde-gri care curge prin această țeavă ajunge în pârâiașul care trece prin satul Porumbeni, iar oamenii din localitate sunt siguri că anume autorirățile din satul vecin au prelungit țeava pentru a scăpa de mirosul neplăcut de acolo”.

Directorul de la regia „Apă Canal” din Măgdăcești recunoaște că stația de epurare nu face față apelor uzate din sat, iar țeava de 800 de metri a fost construită până în Porumbeni, ca să nu mai miroase urât la intrare în localitate.

ANDREI DRAGOMAN, DIRECTOR „APĂ CANAL” MĂGDĂCEȘTI: „Vrem încă 1200 de metri să le facem la vale, totuși să ocolim satul, sunt oamenii noștri. Apa rămâne, problema rămâne. Ce să facem ca apa să fie curată? – Construcția (țevii) este un pas, chiar dacă stația ar lucra ideal, oricum miros va fi”.

Directorul dă asigurări că stația lucrează la capacitate maximă, însă volumul de apă murdară ce ajunge aici este prea mare.

ANDREI DRAGOMAN, DIRECTOR „APĂ CANAL” MĂGDĂCEȘTI: „Nu se face nicio economie, nu se face nicio ocolire a stației de epurare. Problema este că stația de epurare nu reușește să prelucreze acele ape, din motiv că vin cu o concentrație foarte mare din sat”.

Conducerea primăriei Măgdăcești a îngustat problema și a dat vina pe o companie care prelucrează peștele. Firma ar arunca apele industriale grele în rețeaua de canalizare a satului, fără a le curăța în prealabil.

LIUBA COJOCARU, PRIMAR MĂGDĂCEȘTI: „De când a apărut un agent economic în satul Măgdăcești, s-a început problema dată. Deci stația de epurare nu face față, cu siguranță nu sunt ape menajere, dar industriale”.

De partea cealaltă, agentul economic susține că în câteva luni va construi o stație de pre-epurare, așa cum prevede legea, însă acest lucru nu va schimba situația, întrucât în zonă ar fi și alte companii care aruncă deșeurile. Și nu doar asta va fi cauza problemei, mai spune conducerea primăriei Măgdăcești.

Femeia susține că sătenii din vecinătate nu au o stație proprie. În replică, primarul din Porumbeni vede o altă soluție pentru a scăpa de problema mirosului urât. Mai exact, stația de epurare să-și extindă capacitățile.

Sătui să tot îndure acest miros, un grup de oameni din ambele sate au transmis zilele trecute o petiție Maiei Sandu, dar și ministerului Mediului, prin care cer ca stația de epurare să fie închisă până la identificarea unei soluții.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram