image
Sursa foto: mediafax.ro

Bilanţul atacurilor aeriene asupra unei închisori houthi din Yemen a ajuns la peste 100 de morţi

Atacuri aeriene efectuate duminică de coaliţia coordonată de Arabia Saudită, care au vizat un centru de detenţie folosit de rebeli houthi, s-au soldat cu decesul a peste 100 de persoane şi rănirea altora câteva zeci, a anunţat luni organizaţia umanitară Cruce Roşie şi Semiluna Roşie.

Un oficial din cadrul filialei din Yemen a Mişcării Internaţionale de Semilună Roşie a anunţat luni seară că echipele de căutare au reuşit să scoată 88 de cadavre de sub molozul rezultat în urma atacurilor aeriene care au vizat un centru de detenţie din provincia Dhamar, relatează publicaţia Time.

În incinta închisorii se aflau aproximativ 170 de deţinuţi în momentul atacurilor. Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie a transmis că 40 de persoane au primit îngrijiri medicale, iar restul sunt dispăruţi, cel mai probabil decedaţi.

Oficiali din cadrul forţelor de securitate au declarat, sub protecţia anonimatului, că printre deţinuţi erau civili închişi pentru criticarea insurgenţilor houthi, dar şi numeroşi membri ai forţelor loiale administraţiei yemenite, ce este sprijinită de coaliţia regională coordonată de Arabia Saudită, capturaţi în luptele cu houthi.

Crucea Roşie a transmis că a vizitat în trecut deţinuţii închişi în acest loc.

Colonelul Turki al-Maliki, un purtător de cuvânt al coaliţiei saudite, a declarat că atacurile aeriene au vizat "o ţintă militară legitimă" şi a precizat că forţele coaliţiei nu au fost informate de Crucea Roşie că acolo se afla un centru de detenţie.

Organizaţiile umanitare au prezentat în mai multe rânduri cazuri în care insurgenţii houthi au folosit deţinuţi civili ca scuturi umane, plasând centre de detenţie în apropiere de obiective militare.

Războiul civil din Yemen, început în 2015, între insurgenţii huthi, susţinuţi de Iran, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi. În contextul confruntărilor militare, organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic au intensificat activităţile în Yemen.

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi. Conflictul s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu aproximativ 20.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: