image
Sursa foto: jurnal.md

Rusia, obligată de CtEDO să achite peste 130.000 de euro în 6 cauze de încălcare a drepturilor omului în Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea sa pe marginea a 6 cauze ce țin de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Este vorba despre cauzele Beșleaga și Bevziuc (Cerere nr. 29182/14), Ursu (25197/11), Boltenco (Cerere nr. 28972/13), Petiș și alții (Cerere nr. 6151/12), Samatova (Cerere nr. 8064/11), Dobrovitskaya (41660/10).

Toate cauzele menționate au fost depuse împotriva Guvernului Federației Ruse și al Republicii Moldova și au fost reprezentate de Promo-LEX.

Astfel, Curtea a constatat violarea articolelor: art.3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului și anume condițiile inumane și degradante de detenție, art. 5 privind dreptul la libertate și siguranță, art. 6 dreptul la un proces echitabil, art. 13 al Convenției, dreptul la un remediu efectiv și art. 2 al Protocolului Nr. 4 libertatea de circulație de către Guvernul Federației Ruse.

Înalta Curte a dispus spre încasare suma de 121 550 Euro cu titlul de prejudicii morale și 9 000 Euro costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Cazul Vitalii Beșleaga și Serghei Bevziuc, cofondatori ai societăți de producere și realizare a apei minerale terapeutice „Varnița Unicum” a ajuns în vizorul opiniei publice după ce la 15 noiembrie 2013 cei doi au fost răpiți de către angajații așa-numitului “comitet de anchetă al rmn”, cu aplicarea violenței fizice. Detalii găsiți aici.

La 4 noiembrie 2014, așa numita Judecătorie supremă de la Tiraspol a dispus eliberarea oamenilor de afaceri, totuși imediat după eliberare din penitenciarul din satul Hlinaia, cei doi au fost răpiți și transportați într-o direcție necunoscută de către persoane înarmate, cu cagule pe cap, care au venit la penitenciar cu mașini fără numere de înmatriculare. Vitalii Beșleaga și Serghei Bevziuc au fost eliberați la 1 decembrie 2014.

Alexandru Ursu este fost ofițer operativ de sector al postului de poliție Hagimus al CPR Căușeni, locotenent de poliție și a fost deținut în perioada iulie 2009 – noiembrie 2012, în închisoare din s. Hlinaia, regiunea transnistreană. Acesta a fost răpit la 21 iulie 2009 de către reprezentații milițieni de la Tiraspol și acuzat de fals în acte și escrocherie, la procurarea unui bun imobil în stânga Nistrului. Detalii despre acest caz.

În cauza Serghei Boltenco, reclamantul a fost reținut în anul 2005 pentru presupuse acuzații de „sustragere de la locul de muncă”. Din cauza condițiilor în care era deținut, dar și a lipsei asistenței medicale, starea sănătății sale s-a agravat continuu. Reclamantul a suferit un atac de cord, care nu a fost tratat corespunzător. El a fost deținut timp de 8 ani și a fost eliberat în decembrie 2014.

Ivan Samatov a fost înrolat forțat în „armata” din regiunea transnistreană, în anul 2005, unde a fost supus tratamentelor inumane și degradante și obligat să efectueze diverse munci în favoarea ofițerilor. Din cauza maltratărilor continue Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior acesta a fost reținut de miliție și readus în aceeași unitate militară, unde maltratările au continuat. Pentru “dezertare”, reclamantul a fost condamnat la 5 ani detenție.

În cauza Petiș și alții reclamanții au fost arestați de miliție și plasați în detenție între 27 și 31 august 2009.

Elenei Dobroviţcaia a fost răpită de miliţia de la Bender în iunie 2010 și ținută ostatică pentru că mama acesteia Zinaida Ciuhnenco, nu s-a prezentat la anchetator. Aceasta a fost eliberata la câteva zile după ce cazul său a fost făcut public.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: