„Și la Bălți nu se putea respira până acum câțiva ani”. Renato Usatîi povestește cum a rezolvat problema

Fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a vorbit în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21, în contextul problemei mirosului neplăcut din Chișinău, cum a rezolvat această problemă în orașul în care a fost ales edil de locuitorii săi.

Foto: UNIMEDIA

Aceeași problemă exista și la Bălți mai mulți ani la rând. Era imposibil să respiri. I-am promis atunci fostului ambasador al Germaniei că rezolv problema într-o lună jumătate. Am rezolvat-o în două săptămâni. Problema consta în producerea ilegală de spirt. Mirosul provenea de la deșeuri și oamenii își ieșeau din minți din cauza mirosului”, a explicat Renato Usatîi.

El a sugerat că sursa mirosului urât din Chișinău ar putea fi una similară. „Nu sunt expert, dar mirosul de la Chișinău îmi amintește de ce era la Bălți acum mai mulți ani în urmă”.

Amintim că, după zile bune în care persistența aerului urât mirositor din capitală le dă bătăi de cap chișinăuienilor, Procuratura Generală s-a autosesizat și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a cicumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

În context, Apă-Canal susține că această problemă nu vine doar de la stația de epurare, fără a se menționa sursele poluării.

La momentul actual, în legătură cu această situație s-a autosesizat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Primăria Chișinău.

Potrivit secretarei de stat de la MADRM, Iulianei Cantaragiu, au fost prelevate probe de apă din mai multe puncte pentru efectuarea investigațiilor de laborator, care vor oferi o claritate mai mare referitor la sursa de poluare, iar rezultatele de laborator vor fi miercuri.


Pub