(video) Consultarea publică privind modificarea legii cu privire la Procuratură a luat sfârșit. Olesea Stamate: „Aștept avizele pe care le vom avea din partea dumneavoastră”

După mai bine de două ore de consultări publice privind proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la Procuratură, participanții au ajuns la un consens. Propunerile urmează să fie analizate în urma obținerii avizurilor din partea participanților la dezbatere.

Foto: consultări publice

(update 15:35) În contextul dezbaterilor privind experiența pe care trebuie să o dețină viitorul procuror general, Olesea Stamate a declarat „Trebuie să permitem câtor mai mulți oameni să candideze în această funcție. Când am propus această variantă de 10 ani experiență în drept și 5 ani în judecătorie, avocatură sau procuratură, am ținut cont de experiența țărilor baltice, apoi am adaptat-o la Republica Moldova. Noi vrem un om din afara sistemului și care să vină cu un suflu nou în procuratură.”

(update 14.45) Maia Sandu, prezentă la eveniment a ținut să precizeze: „Nu ne putem permite să ținem ostatici cetățenii în mâinile unei procuraturi nefuncționale. Procuratura a fost politizată. Trebuie să adoptăm o lege. Atunci când procuratura va lucra ca în UE, atunci și legile vor fi ca în Uniunea Europeană.”

(ora 14:00) Ministerul Justiției organizează astăzi, 3 septembrie curent, o ședință de consultare publică asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură (procedura de numire a Procurorului General), în cadrul căreia vor fi discutate propunerile de amendament ce privesc procedura de numire a Procurorului General.

Continuitatea acestor discuții urmează să fie realizată prin definitivarea de către Ministerul Justiției a proiectului de lege care va conține propuneri de modificare la Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură.

La ședința de consultare publică sunt prezenți judecători, procurori, avocați și reprezentanți ai societății civile.


Pub