Olesea Stamate: Cetățenia Republicii Moldova rămâne o condiție pentru ocuparea funcției de procuror general

Ministra Justiției Olesea Stamate a declarat că „cetățenia Republicii Moldova rămâne o condiție pentru ocuparea funcției de procuror general. „Puteți să înțelegeți prin aceasta că am renunța” la ideea de a avea un procuror general din afara țării.

Foto: UNIMEDIA

Unul din motivele de renunțare la această idee, promovată de mai mulți guvernanți, inclusiv Maia Sadu, este faptul că această solicitare ar necesita modificări la mai multe legi, cum ar fi cea privind secretul de stat, a explicat ministra Justiției la TVR Moldova.

Potrivit Olesei Stamate, cei care și-au dorit un procuror general din afara țării s-au gândit în special la Laura Codruța Kovesi, care însă ar urma să devină procuror european. Ministra spune că, înafară de România, sunt puține țări din care ar putea veni candidați, dat fiind faptul că aceștia trebuie să cunoască limba română.

„Opțiunile nu sunt atât de mari, iar o persoană incognito nu ajută la fortificarea încrederii in instituție”, a mai declarat Stamate.

Ministra a mai adăugat că, potrivit modificărilor care urmează a fi operate la Legea Procuraturii, „prin excluderea cerinței de cinci ani experiență în Procuratură, lărgim cercul subiecților care pot candida la funcție”.

Întrebată dacă consideră că în Republica Moldova sunt persoane demne de a ocupa funcția de procuror general, ministra a răspuns: „Sunt sigură că avem, sper că au curajul să candideze”.

Olesea Stamate a mai apreciat că, dacă modificările la Legea Procuraturii vor fi adoptate rapid, „la începutul lunii noiembrie vom avea procuror general”.

Amintim că socialiștii, dar și Igor Dodon, au declarat că nu vor vota un procuror general din afara țării.


Pub