Companii off-shore, care tăinuiau peste 400 mii euro și 75 mii dolari, deconspirate. Beneficiarul schemei, plasat în izolatorul MAI

PE SCURT

O schemă de evaziune fiscală a fost deconspirată de procurorii PCCOCS, în comun cu ofițerii INI. În urma investigațiilor, au fost depistate companii off-shore care tăinuiau peste 400 mii euro și 75 mii dolari.

Astfel, a fost stabilit faptul că, în perioada 2016-2017, beneficiarul conturilor unei companiei nerezidente, înregistrate în Marea Britanie și Gibraltar, cu conturi bancare în Letonia, a beneficiat de mijloace bănești în proporții deosebit de mari, fără ca să prezinte declarațiile cu privire la impozitul pe venit către serviciile fiscale.

PE LUNG

Spălare de bani: companie de traducere off-shore, creată pentru ca să tăinuiască peste 40 mii euro și 75 151 dolari americani

Astfel, conform acestei cauze penale, în perioada anilor 2016-2017, un grup criminal organizat a creat companii nerezidente în zonă off-shore, prin intermediul cărora a tăinuit, dispus și transmis peste 407 058 euro și 75 151 dolari americani la conturile personale ale membrilor grupului criminal organizat. Aceștia, însă, atunci când au creat companiile, știau cu certitudine că prestează servicii de traducere prin internet, fără înregistrarea în evidență contabilă și întocmirea documentelor primare contabile,

Contabilitate dublă și 13 carduri bancare ridicate

În urma efectuării a nouă percheziții la subdiviziunea economică a persoanei juridice vizate, domiciliile, automobilele și alte bunuri ce aparțin figuranților, au fost ridicate: 13 carduri bancare emise de bănci străine (HSBC, Unicredit Bank, American Express) și din țară (MAIB, Procreditbank), care au fost suplinite cu mijloace a căror proveniență nu este stabilită; acte contabile ce include date vădit denaturate; documente electronice și înscrisuri de ciornă ce includ date de evidență contabilă dublă (salariul „în plic”, venituri nereflectate, cheltuieli majorate); mijloace electronice de stocare a informației (HDD, notebook-uri, telefoane mobile) etc.

Beneficiarul schemei – reținut

Beneficiarul final al schemei a fost reținut și plasat în izolatorul MAI din Chișinău. Acesta a și fost audiat în calitate de bănuit.

Actualmente, se întreprind acțiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.

PCCOCS continuă urmărirea penală pentru stabilirea corectitudinii și plenitudinii achitării impozitelor și taxelor la bugetul de stat de către persoanele juridice administrate de către grupul criminal organizat care a creat schema menționată de spălare a banilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.