Consumăm zilnic de două ori mai multă sare decât recomandă OMS
Social 3 septembrie 2019, 18:17 | 892

Consumul de sare a atins cote periculoase! Potrivit experților, cetățenii Republicii Moldova folosesc zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Pentru a reduce din efectul nociv, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat campania ”Redu sarea din mâncare”. Cea mai grea misiune o au medicii de familie.

Scopul campaniei este reducerea, cu circa 30 la sută, până în anul 2025, a consumului de sare și, în consecință, reducerea bolilor netransmisibile asociate consumului excesiv de sare. Intenția autorităților se bazează pe un studiu realizat de OMS și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, potrivit căruia, oamenii de aici consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS, care este de până la 5 grame pe zi, adică echivalentul unei lingurițe.

Autorii studiului au constatat că oamenii adoră, pur și simplu, sarea. Și nu de azi, de ieri, ci de mult timp încoace. Sare e în pâine, în mezeluri, chiar și în dulciuri...

Cel mai eficient lucru pentru a ne schimba optica în acest sens este comunicarea, cu implicarea tuturor, de la mic la mare, afirmă Stela Gheorghiță, coordonator de programe al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

De cealaltă parte, oamenii spun că știu despre efectele nocive ale sării, dar nu o pot exclude din alimentație.

Campania reprezintă o continuitate a recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Atenție! Consumul excesiv de sare poate duce la probleme foarte serioase de sănătate care afectează nu doar capacitatea de muncă a omului, dar și calitatea vieții. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie