Audieri privind privatizarea Air Moldova
Social 3 septembrie 2019, 19:54 | 1447

”Air Moldova nu e fată, să-i facem buzele!”. Astfel a comentat privatizarea companiei unul dintre foștii demnitari din Guvernul Filip în cadrul audierilor organizate astăzi la Parlament. Majoritatea foștilor oficiali au recunoscut că membrii comisiei de privatizare au luat decizia de a înstrăina Air Moldova într-o singură zi, dar au adăugat că altă soluție nu exista. Asta pentru că ”Air Moldova” se afla practic într-o situație de insolvabilitate.

Înainte de începerea audierilor, vicepreșdintele comisiei de anchetă, deputatul PD Nicolae Ciubuc, a părăsit ședința în semn de protest față de ceilalți colegi ai săi, care nu au acceptat propunerea de a restricționa accesul presei. Ulterior, în fața Comisiei au venit unul după altul demnitari și secretari de stat din Guvernul Filip, dar și fostul director al Agenției Proprietății Publice, care au fost responsabili de privatizarea Air Moldova. Toți au declarat că au fost chemați pentru a da mărturii în cu totul alt caz - ”concesionarea gărilor și stațiilor auto”.

Președintele comisiei de anchetă Igor Munteanu spune că la mijloc a fost o deficiență de comunicare între funcționari.

Întrebat despre modul în care s-a privatizat Air Moldova, fostul secretar de stat Vitalie Iurcu a avut chef de glume.

Întrebat, înainte de audieri, despre credibilitatea firmei care a privatizat Air Moldova, fostul director al Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici a declarat pentru Jurnal TV că firma Blue Air, care deține doar 49% din acțiunile investitorului, ar fi putut să participe la relansarea Air Moldova.

Ulterior, în timpul audierilor, Baldovici a recunoscut că agenția pe care a condus-o nu a primit niciun răspuns de la noul proprietar al Air Moldova privind îndeplinirea sarcinilor contractuale.

După audierile foștilor demnitari din Guvernul Filip, președintele comisiei de anchetă Igor Munteanu a declarat că Air Moldova, care deținea o cotă de piață de 44%, a fost privatizată anul trecut în condiții netransparente, cu multe ilegalități.

Mai mult. Munteanu spune că la un an de la privatizare, Air Moldova se află în aceeași situație financiară proastă.

Igor Munteanu a mai declarat că raportul comisiei de anchetă pe acest caz va fi prezentat în formatul său complet peste 15 zile, în plenul Parlamentului. 

Opinia ta contează. Comentează!