CEDO a făcut publică hotărârea în privința a șase cazuri de încălcare a drepturilor omului
Social 3 septembrie 2019, 19:55 | 2253

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în privința a șase cauze ce țin de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Aceste dosare au fost depuse împotriva Guvernelor de la Moscova și Chișinău, iar reclamanții au fost reprezentați de Asociația Promo-LEX.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat violarea mai multor articole ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Este vorba în special despre condiții inumane și degradante de detenție, încălcarea dreptului la libertate și siguranță, la un proces echitabil, dar și a libertății de circulație. În consecință, judecătorii CEDO au dispus încasarea sumei de 121 de mii 550 de euro cu titlul de prejudicii morale, iar alte nouă mii de euro trebuie să fie plătite de Federația Rusă pentru acoperirea costurilor și cheltuielilor de reprezentare în fața instanței de judecată.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, printre cauze este și cea a lui Vitali Beșleaga și Serghei Bevziuc, cofondatori ai unei întreprinderi de producere și comercializare a apei minerale. În data de 15 noiembrie 2013, cei doi au fost agresați fizic și răpiți de către angajații așa-numitului “comitet de anchetă” de la Tiraspol. La 4 noiembrie 2014, așa-zisa Judecătorie Supremă din stânga Nistrului a dispus eliberarea lor, dar imediat după ieșirea din penitenciarul din satul HlinAia, cei doi au fost răpiți și transportați într-o direcție necunoscută de către persoane înarmate, cu cagule pe cap, care au venit la închisoare cu mașini fără numere de înmatriculare. Cei doi oameni de afaceri au fost eliberați până la urmă în data de 1 decembrie 2014.

Într-un alt caz, o tânără, Elena Dobroviţcaia, a fost răpită de miliţia din Bender în iunie 2010 și ținută ostatică pentru că mama ei, Zinaida Ciuhnenco, nu s-a prezentat la audieri atunci când a fost chemată de anchetator.

Fata a fost eliberată din izolator la câteva zile după ce cazul ei a fost făcut public.

Iar Alexandru Ursu este un fost ofițer operativ de sector al postului de poliție din satul Hagimus, raionul Căușeni. El a fost deținut între iulie 2009 și noiembrie 2012 într-o închisoare din regiunea transnistreană. Asta după ce a fost răpit de milițienii din Tiraspol și acuzat de fals în acte și escrocherie la procurarea unui imobil în stânga Nistrului.

În cauza Boltenco, reclamantul a fost reținut în 2005 pentru presupuse acuzații de, cităm, „sustragere de la locul de muncă”. Din cauza condițiilor de detenție, dar și a lipsei asistenței medicale, starea de sănătate a bărbatului s-a agravat continuu. El a suferit un atac de cord, care nu a fost tratat corespunzător. A fost eliberat din pușcărie abia în decembrie 2014.

În cea de-a cincea cauză examinată de CEDO, un tânăr, Ivan Samatov, a fost înrolat forțat în 2005 în așa-zisa „armată” din regiunea transnistreană. El a fost supus tratamentelor inumane și degradante și obligat să efectueze diverse munci în favoarea superiorilor săi. Din cauza maltratărilor continue, Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior, a fost reținut de miliție și readus în aceeași unitate militară, unde maltratările au continuat. Pentru că ar fi dezertat, reclamantul a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

În cauza Petiș și alții, reclamanții au fost arestați de milițieni și plasați în detenție între 27 și 31 august 2009. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie