11:48:00 28.03.2024
Stiri

Agenția de Mediu a prelevat PROBE de la Stația de epurare din Chișinău și prezintă rezultatele de laborator: De unde provine mirosul urât

Social 03.09.2019 18:26 Vizualizări1354 Autor: Ziarul National
Agenția de Mediu a prelevat PROBE de la Stația de epurare din Chișinău și prezintă rezultatele de laborator: De unde provine mirosul urât


Agenția de Mediu a prezentat astăzi datele preliminare ale rezultatelor analizelor de laborator, după ce a prelevat pe 30 august curent probe de apă de la Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău, care atestă prezența poluanților ce depășesc normele și de zeci de ori.

Probele au fost luate de la deversarea apelor după procesul de epuarare în emisar, adică din râul Bâc a cărui apă a devenit albă în ultimele zile, din amonte și din aval la deversarea în Bâc.

„Conform rezultatelor analizelor de laborator în proba de apă (proba nr. 1) s-au constatat depășiri ale valorilor-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate evacuate în corpurile de apă la următorii parametri de calitate: CCO-Cr - de 2,0 ori; N/NH4+- de 43,0 ori; Fosfor total - de 4,28 ori; detergenți - de 49,52 ori .

Totodată, menționăm că reziltatele încercărilor probelor de apă stabilesc majorarea concentrațiilor de poluanți în aval față de amonte cu următoarele valori: O2 - de 5,25 ori; CCO-Cr - de 2,68 ori; de N/NH4+ - de 8,9 ori; MS – 3,5 ori; detergenți - de 9,33 ori”, se arată într-un comunicat al Agenției de Mediu.

Raportul va fi transmis la Inspecția pentru Protecția Mediului din Chișinău pentru luarea deciziilor în conformitate cu legislația de mediu.

Pe de altă parte, SA „Apă-Canal Chișinău” susține că mirosul neplăcut din Chișinău, reclamat de locuitorii capitalei în ultima perioadă, ar fi cauzat de către anumiți agenți economici care deversează direct la Stația de epurare ape uzate cu concentrații maxim-admisibile.

„Drept dovadă, circa trei tone de resturi de la pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, specialiștii furnizorului de apă au efectuat mai multe controale la unii agenți economici. Prin urmare, la unul dintre agenții economici care se ocupă cu prelucrarea peștelui au fost depistați chiar în sistemul de canalizare resturi de pește. Vorbim despre S.R.L. „Slavena Lux”, situat pe str. Valea Bâcului 1/1. Un alt agent economic care se face vinovat de situația creată este și S.R.L. „Zernoff”. În acest context, specialiștii ACC vor estima prejudiciile aduse sistemului de canalizare și SE, iar cei vinovați de situația creată vor fi pedepsiți”, promite „Apă-Canal Chișinău”.



Responsabilii furnizorului de apă estimează că lista agenților economici vinovați de situația creată va crește.

Amintim că și Procuratura Generală a pornit două dosare penale pentru identificarea celor vinovați de mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și poluarea râului Bâc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md