(foto) De ce acest sedan Mercedes-Benz 600 din 1966 este un one-off? Vezi cum îi arată acoperişul

(update) Automobilul s-a vândut în schimbul a 342.500 de euro.

Printre cele 2.677 de Mercedes-uri 600 construite vreodată, fiind al 293-lea construit în 1966 cu numărul şasiului Br.100.012.12.000787, sedanul din acest articol este un exemplar cu adevărat unic. Reputaţia şi istoricul său îl poate face să deţină fără dubii titlul de cea mai scump automobil stradal care a apărut în 1966!

Aflaţi că maşina a fost asamblată la comanda magnatului petrolier de origine armeană Nubar Gulbenkian (fiul lui Calouste Gulbenkian), care iniţial a cerut-o să i se facă cu un acoperiş complet din sticlă. Când a aflat că Mercedes-Benz nu i-a aprobat cererea sa ciudată, Gulbenkian a renunţat la prima comandă şi şi-a comandat o altă limuzină printr-un dealer francez, sub un nume fals, luând astfel situaţia în propriile mâini.

La livrare, bogătaşul a trimis maşina la atelierul constructorului de caroserii Henri Chapron din Paris pentru ca acesta să-i îndeplinească dorinţa. Mai mult, pentru ca să poată privi la stele prin bucata de sticlă imensă cu o grosime de doar 35 de mm, bancheta din spate a fost transformată pentru a se putea desface într-un pat dublu.

Panourile ușilor sunt echipate pe interior cu nişte buzunare pentru mici oglinzi, iar nişte cadre deflectoare din sticlă la geamuri au fost proiectate cu unicul scop de a reglementa fluxul de aer proaspăt pentru a crea turbulențe minime. Mai putem observa că sunt montate nişte suporturi speciale pentru pipe de fumat, precum și un minibar între scaune.

Proprietarul era de asemenea obsedat de detalii. De exemplu, obişnuia să urmărească sau să fie la curent cu ceea ce vede şoferul, în particular, având în compartimentul din spate un al doilea vitezometru şi un al doilea indicator al nivelului de carburant în rezervor.

De asemenea, atipic unui Mercedes-Benz 600, acest exemplar nu are nici o inserţie din lemn în habitaclu, ci peste tot piele!

Vezi şi: (foto) Favoritul politicienilor şi dictatorilor. Un exemplar Mercedes-Benz 600 Pullman, scos la licitaţie

După ce Nubar Gulbenkian a decedat în 1972, maşina a intrat în posesia grădinarului portughez care îşi făcea atribuţiile pe teritoriul casei sale din Cannes, conform testamentului. Noul proprietar şi-a dus maşina acasă şi a lăsat-o într-un garaj, acolo unde a stat următorii 30 de ani.

Înainte de a trece în alte mâini, automobilul a avut nevoie de o deservire minimă şi de o procedură de curăţare pentru a-l aduce înapoi la starea utilizabilă. Trecând prin colecția unui oarecare José Mira, limuzina cu patru portiere a fost cel mai recent achiziţionată de Mr Sáragga şi a rămas într-o stare minunată până în prezent.

Fiecare Mercedes-Benz 600 este o mașină specială, dar acest exemplar este, fără îndoială, mai special decât majoritatea. Având o greutate de 2.6 tone şi un V8 de 6.3 litri sub capotă (în jur de 300 de CP, dintre care doar 250 ajungeau spre roţi, iar restul erau folosiţi pentru a pune în mişcare tot sistemul hidraulic care funcţiona cu o presiune de 150 bar pentru a asista suspensia, deschiderea/închiderea portierelor, geamurilor, capacului portbagajului şi a “trapei”), pe vremuri cu tot cu “tuning” costa 100.000 de mărci germane, ceea ce în banii actuali ar fi peste un milion de dolari SUA!

Automobilul s-ar putea vinde în cadrul unei licitaţii organizate de casa RM Sotheby’s în Portugalia, în zilele de 20-21 septembrie, pentru o sumă cuprinsă între 300 şi 400 de mii de euro.

Vezi şi: (video) Test Drive: Mercedes-Maybach S560 4MATIC facelift – limuzina de peste 210.000 euro

GALERIE FOTO (surse: RM Sotheby’s, Petrolicious)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/