/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Câți nitrați conțin fructele și legumele de la piață și ce spun cei de la ANSA

missing
03 septembrie 2019, ora 20:57

Ceapa, pepenii verzi și galbeni, nectarinele și strugurii ar conține cei mai mulți nitrați. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Protecția Consumatorilor, care au verificat legumele și fructele ce se vând în piețele din capitală, cu ajutorul unui nitratometru obișnuit. Totuși, rezultatele obținute nu i-au speriat pe cei de la Agenția Națională pentru Siguranța alimentelor (ANSA), care nu recunosc astfel de aparate.

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor a publicat și un șir de fotografii din timpul testelor efectuate. Astfel, într-un pepene verde nivelul de nitrați a fost de 156, de trei ori mai mult decât prevede norma. Și ceapa ar fi periculoasă; rezultatele au demonstrat că în leguma testată nivelul era de 125 de miligrame per kilogram, aproape dublu decât ar trebuie să fie.

Am mers și noi la Piața Centrală, unde tarabele sunt pline de fructe și legume, iar comercianții ne-au asigurat că marfa lor este inofensivă:

„Îs crescuți pe cale naturală. La noi sunt trecute prin două laboratoare și-mi arată norma normală”.

„Nu mai are nici un nitrat. La noi e controlat în fiecare zi, facem laboratorul”.

„Este făcută analiză, iată cu bună seamă. Se face laboratorul de fiecare dată, în fiecare zi. De fiecare dată marfa este proaspătă”.

Cumpărătorii însă nu par să fie convinși de laudele vânzătorilor. Conștienți că legumele și fructele pot conține prea mulți nitrați, oamenii spun că nu au încotro și procură marfa pe care o găsesc în piețe:

„Am cumpărat, dar ce să facem. Fără ceapă nu putem. Cică are și spun că are. Dar noi o controlăm? Noi nu controlăm”.

„Nu doar în ceapă sunt nitrați, în toate celea sunt nitrați. – Nu vă temeți? – Dar ce să facem? Să murim de foame atunci?”.

„Nu știu, eu mănânc totul. Prețul doar nu mă aranjează, în rest totul este bine. Nu vă este frică? – Nu. Știți câți ani am? 60. Eu mănânc totul, nu aleg nimic”.

Totuși, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu recunoaște astfel de testări. Singurele concluzii veridice, spune directorul, sunt cele obținute în condiții de laborator.

RADU MUSTEAȚĂ, șef ANSA: „Aceste aparate digitale folosite de multe persoane, pentru testare nitraților în produsele de origine vegetală, ele nu sunt testate metrologic. Respectiv datele care sunt oferite nu pot fi considerate veridice”.

MARIANA ZAFTONI, medic epidemiolog: „Când se plasează pe piață aceste produse agricole ele trec o testare și nu trebuie să depășească acel nivel maxim de nitrați. Ele nici nu se plasează pe piață dacă conțin o cantitate de nitrați care este în exces”.

Potrivit medicului specialist, atunci când produsele alimentare au o concentrație de nitrații mai mare și pătrund în organism, acestea se transformă în nitriți. La rândul său, nitriții provoacă diferite schimbări în organismul uman, cum ar fi: cancerul hepatic. În special pot fi afectați și nou născuții sau mamele care alăptează. Acum o lună, și ANSA a verificat legumele și fructele vândute în supermarketurile din Chișinău, iar testele de laborator au arătat că dovlecii, varza nouă, cartofii şi ceapa ar conține cel mai înalt nivel de nitraţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram