Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.09.2019

Intensificarea colaborării vamale moldo-americane, discutată la Chișinău

Intensificarea colaborării vamale moldo-americane, discutată la Chișinău

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere cu Șeful adjunct al Ambasadei SUA la Chișinău, Martin McDowell, în cadrul căreia au fost discutate proiectele de modernizare demarate de Serviciul Vamal și perspectivele de intensificare a cooperării vamale instituită între cele două state.

În special, discuțiile au vizat mai multe aspecte ale colaborării bilaterale la nivelul diferitor programe de asistență, implementarea cărora generează efecte pozitive resimțite atât de societate, cât și de mediul antreprenorial din Republica Moldova.

Actualmente, colaborarea vamală moldo-americană este realizată prin intermediul mai multor programe susținute de Statele Unite al Americii, printre care Programul Control al Exportului și Securității Transfrontaliere (EXBS), Programul pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (NSDD), Proiectul „Arme de Distrugere în masă-Programul de Prevenire a Proliferării ADM-PPP” ș.a.

În cadrul programelor menționate, Serviciul Vamal și-a dotat posturile cu echipamente de control, de scanare și de detectare a substanțelor radiologice, a organizat cursuri de instruire pentru funcționarii care le gestionează, cu implicarea experților internaționali, a asigurat continuitatea funcționalității scanerelor mobile, și-a completat parcurile auto cu mijloace de transport destinate serviciilor operative ale Vămii, toate aceste realizări fiind posibile cu asistența SUA.

De asemenea, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, autoritatea vamală este în proces de implementare a Sistemului de gestionare a fluxului mijloacelor de transport la frontieră, Portalului Informațional Comercial (Trade Informational Portal) și Modulului pentru trimiterile poștale. Tot cu sprijinul USAID, va fi creată o nouă versiune a paginii web a Serviciului Vamal și modernizat Centrul Unic de Apel.

La finele ședinței, Directorul interimar al Vămii, Iurie Ceban, a înaintat propuneri pentru consolidarea cooperării vamale cu SUA și a facilitării comerțului între cele două state, exprimându-și convingerea că toate inițiativele comune demarate pe segmentele de modernizare, simplificare a procedurilor vamale și securitate transfrontalieră vor fi realizate cu succes.

La rândul său, Șeful adjunct al Ambasadei SUA la Chișinău, Martin McDowell, a apreciat dialogul constructiv cu autoritatea vamală moldovenească și progresele înregistrate de instituție, exprimând disponibilitatea Misiunii diplomatice pe care o reprezintă de a promova, în continuare, mecanismele de cooperare vamală între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus