Niciun careu fără supravegherea „miliției” la școlile din stânga Nistrului, care a interzis intonarea imnului și arborarea tricolorului

Și în acest an, festivitatea de începere a anului școlar în instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea trasnistreană nu s-a petrecut fără prezența pretinselor organe de forță. „Miliția” din regiunea separatistă a interzis intonarea imnului de stat al Moldovei, precum și arborarea tricolorului.

Foto: Salvați școlile din Transnistria/Facebook

Tradiția nu se schimbă în regiunea transnistreană, unde fiecare careu școlar se petrece sub supravegherea așa zisei „miliții” din regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Profesorii și elevii gimnaziilor din Roghi și Corjova au fost nevoiți și în acest an să renunțe la acțiunile protocolare planificate. Așa zisa „miliție” transnistreană i-a somat pe directorii instituțiilor de învățământ să renunțe la intonarea imnului Republicii Moldova și la arborarea tricolorului. Informația a fost plasată pe pagina „Salvați școlile din Transnistria”.

Asociația Promo-LEX a calificat acțiunile pretinsei „miliții” din regiunea transistreană drept „încălcarea dreptului la educație, care se produce „sistematic în raport cu școlile cu predare în grafia latină”.

UNIMEDIA amintește că situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. Hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Cătan și alții rămâne executată.

Prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea articolului 2 - dreptul la instruire, 8 - dreptul la respectarea vieții private și familiale și 14 - interzicerea discriminării, din cadrul Convenției Europene pentru drepturile Omului. Dosarul a fost depus în instanță în decembrie 2004.


Pub