(doc) ZdG: Cum motivează Judecătoria Chișinău reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea pe numele lui Filat

Dificultățile cu care s-a confruntat fostul premier Vladimir Filat pe parcursul aflării timp de trei ani și nouă luni în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău „au depășit nivelul inevitabil de suferință inerent detenției și au atins pragul de severitate contrar art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”. Astfel argumentează Judecătoria Chișinău încheierea din 30 iulie 2019 prin care pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost redusă cu 682 de zile, scrie Ziarul de Gardă.

Foto: UNIMEDIA

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

În plângerea depusă în instanță, pe 26 aprilie 2019, avocații lui Vladimir Filat au descris în detalii condițiile în care fostul prim-ministru este deținut în Penitnenciarul nr. 13 din Chișinău.

Potrivit avocaților, Filat a ajuns în Penitenciarul nr. 13 la 23 octombrie 2015, după o săptămână de la reținere, timp în care s-a aflat în izolatorul CNA. Până pe 3 noiembrie 2015, Filat ar fi stat într-o celulă destinată anterior pentru vizite și care nu era adaptată condiţiilor de deţinere a persoanelor în arest preventiv.

Ulterior, acesta a fost transferat într-o celulă cu o suprafaţă de 8,2 m.p., destinată pentru deţinerea a două persoane, dar, în care, de fapt, erau plasate trei persoane. Peste trei zile, după solicitările repetate ale avocatului lui Filat, cea de-a treia persoană a fost transferată, scrie Ziarul de Gardă.

„Dincolo de aspectul că în celulă se fuma intens,***** nefiind fumător, şi nu exista o ventilare corespunzătoare, celula în sine era insalubră, cu urme de igrasie pe pereţi. Masa, şi nemijlocit locul unde se servea hrana, erau în apropiere de grupul sanitar, ceea ce este contrar regulilor igienice. Având în vedere calitatea necorespunzătoare a hranei oferite, domnul ***** a fost nevoit să se alimenteze, în mod exclusiv, cu produsele alimentare livrate prin intermediul coletelor aduse de către rude. La solicitarea rudelor şi a avocaţilor de a transmite produse alimentare pentru domnul *****, a fost acceptat un colet pe săptămână. In celula nr. 127 erau insecte, transmiţătoare de paraziţi şi boli infecţioase, fiind un adevărat focar de infecţie. Mai mult decât atât, în celulă era un miros neplăcut, greu şi înţepător, care producea o senzaţie de disconfort permanent şi dureri de cap continue. Pe lângă condiţiile inumane în care era nevoit să stea aproape toată ziua, cu excepţia plimbării în curtea penitenciarului, care dura doar o oră pe zi, era intimidat de către alţi deţinuţi ai instituţiei, lucru tolerat de către administraţia Penitenciarului nr. 13. In particular, ceilalţi deţinuţi ai instituţiei, când mergeau la duş, foloseau intimidări cu declaraţii înjositoare şi umilitoare, făcând aluzie la faptul că ***** a deţinut funcţia de prim-ministru şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada respectivă domnul ***** a primit multiple scrisori din partea altor deţinuţi, care conţineau ameninţări cu răfuială fizică. Această stare de fapt i-a insuflat teamă pentru viaţa şi securitatea acestuia, solicitând, în acest context, un notar pentru a întocmi un testament”, este menționat în încheierea motivată, cu referire la plângerea avocaților. Avocații au mai menționat că fostul prim-ministru a solicitat efectuarea unor lucrări de reparație a celulei, din surse proprii.

La o lună de când a ajuns în Penitenciarul nr. 13, Vladimir Filat a fost transferat în cea de-a treia celulă. Potrivit avocaților, invocându-se o pană de curent, ex-premierul a fost transferat în subsolul Penitenciarului, într-o celulă ale cărei condiții ar fi similare celor de carcer și unde avocaților le-a fost refuzat accesul. În plângerea avocaților este menționat că aceasta se afla în aceeaşi secţiune a penitenciarului în care erau plasate cu persoane cercetate pentru infracţiuni de violenţă, scrie Ziarul de Gardă.

„Sub pretextul unor măsuri de siguranţă referitor la domnul *****, în particular în calitate de „deţinut sub supraveghere specială”, prin prisma transferurilor multiple, perioadelor de izolare şi percheziţiilor corporale sistematice, dar şi celelalte condiţii de detenţie cumulativ (locaţie murdară şi şubredă, insuficienţă a luminii pentru citit sau scris) reprezintă condiţii care sunt incompatibile cu respectul demnităţii umane si constituie tratamente sau situaţii umilitoare care ar excede nivelul inevitabil al suferinţelor inerente detenţiei. Atitudinea Administraţiei Penitenciarului de a-l supune pe ***** la un tratament inuman şi degradant, în perioada în care acesta avea calitatea de prevenit, privind multiplele transferuri între diferite celule şi sub diferite pretexte au avut, în fond, un singur scop, acela de a-l înjosi pe ***** şi de a-i provoca stare de anxietate, stres şi destabilizare morală pe perioada examinării cauzei sale de către instanţele de judecată. Având în vedere tratamentul inuman şi degradant la care era supus constant ***** în cadrul Penitenciarului nr. 13, la 30 noiembrie 2015 dânsul a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de acţiunile întreprinse de către Administraţia Penitenciarului nr.13”, este precizat în încheierea Judecătoriei Chișinău din 30 iulie 2019.

În perioada aflării în greva foamei Vladimir Filat a fost transferat într-o altă celulă, care însă ar fi fost, la fel, într-o „stare deplorabilă, murdară, cu un nivel de umeditate ridicată, iar pe pereţii celulei puteau fi observate pete de mucegai, insuficienţă a lumii pentru citit sau scris”.

„Celula nu era dotată cu apă potabilă, căldură şi lipsea un closet separat, condiţii care sunt incompatibile cu respectul demnităţii umane şi constituie tratamente sau situaţii umilitoare care ar excede nivelul inevitabil al suferinţelor inerente detenţiei, inclusiv în perioada aflării în greva foamei”, este indicat în plângerea avocaților lui Vladimir Filat, scrie Ziarul de Gardă.

Avocații își fundamentează plâgerile respective, pe condițiile de detenție, prin rapoarte ale Ombudsmanului, care obligau administrația Penitenciarului să întreprindă măsuri urgente pentru ameliorarea condiţiilor sau să sisteze activitatea acestuia.

Vezi întreaga motivare.


Pub