Două procese penale intentate de Procuratura Generală în cazul mirosului neplăcut din Chișinău

PE SCURT

Procuratura Generală s-a autosesizat, în baza informațiilor publicate în presă, referitor la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a cicumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

În cadrul investigațiilor, procurorii vor solicita și opiniile organelor de control de stat, pentru ca acestea să se pronunțe, în limita competenţelor lor, asupra existenţei sau nu a încălcării legislaţiei din domeniu şi prejudiciului cauzat prin încălcare.

PE LUNG

Tot astăzi, Primăria municipiului Chișinău a precizat că Stația de epurare a apelor uzate din capitală, despre care se presupune că ar fi sursa mirosului neplăcut, funcționează în regim normal. Avarii sau alte defecțiuni care ar pune în pericol activitatea acestui obiectiv, n-au fost atestate în ultima perioadă.

„Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate se desfășoară în conformitate cu prevederile normativelor de exploatare tehnică a sistemelor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din localităţi”, a constatat un grup de lucru format din reprezentanți ai S.A. „Apă-Canal Chișinău”, ai subdiviziunilor de profil și consilieri municipali, care au verificat situația pe teren, pe parcursul zilei de luni.

Totodată, Secretara de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Iuliana Cantaragiu, a menționat că, potrivit constatărilor preliminare ale Inspecției pentru Protecția Mediului, sursele de poluare ale râului Bâc pot fi multiple, inclusiv de la agenți economici. În acest sens, au fost prelevate probe de apă din mai multe puncte pentru efectuarea investigațiilor de laborator, care vor oferi o claritate mai mare referitor la sursa de poluare. Rezultatele de laborator vor fi miercuri.

Iuliana Cantaragiu a precizat că despre poluarea râului Bâc a fost sesizată și Procuratura. Astfel, procurorii și inspectorii IPM Chișinău investighează cazul și vor efectua în următoarele zile controale la mai mulți agenți economici, care ar putea prin activitatea sa economică să polueze apele râului Bâc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.