Din septembrie își începe activitatea o asociație de alternativă a judecătorilor

Anticoruptie.md
01/09/2019

Magistrații din Republica Moldova au, începând cu luna septembrie, o nouă Asociație obștească, fondată de judecătorii Victoria Sanduța, Ion Malanciuc și Marina Curtiș. Organizația cu numele de „Vocea Justiției” a fost înregistrată în data de 30 august și își propune să devină un centru de studiu, analiză și sinteză pentru întreg sistemul de justiție, pornind de la învățământul juridic, continuând cu instituțiile juridice și terminând cu profesioniștii care își desfășoară în mod direct sau sunt auxiliari în sistemul de justiție.

Într-un comunicat de presă se arată că organizația va face studii și cercetări, va realiza acțiuni de promovare, va oferi asistență tehnică și va face consultanță de specialitate, va gândi și promova strategii și politici. Asociația își mai propune să contribuie la progresul social și evoluția individuală promovând cultura democrației, supremației legii și autoritatea justiției, de a solidariza oamenii cu privire la drepturi și îndatoriri, de a contribui la asigurarea independenței justiției și de a susține judecătorii în desfășurarea activității de înfăptuire a justiției fără imixtiuni din interior sau din exterior, de a contribui la dezvoltarea culturii juridice, moralității și integrității în societate. 

În curând, Asociația va realiza un site de internet propriu, va adopta poziții publice cu privire la inițiative, proiecte, acte normative, discursuri cu incidență în domeniul de preocupare a asociației; va iniția și participa la parteneriate încheiate cu alte organizații profesionale ale juriștilor naționale și internaționale, cu organizații ale societății civile sau alți parteneri interesați de proiectele de consolidare a statului de drept, reformă a sistemului de educație juridică și de administrare a justiției; va identifica problemele privind procesul de reformă și va formula propuneri pentru îmbunătățirea și dezvoltarea acestuia în toate sectoarele sistemului judiciar; va încuraja comunicarea dintre profesiile juridice, cadrele didactice și societatea civilă. 

În Republica Moldova mai există o organizație a magistraților - Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. Anterior aceasta a fost condusă de Ion Druță. Asociația s-a remarcat în 2016, când a criticat declaraţiile ex-ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a catalogat condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia pentru defrişarea câtorva copaci drept răfuială politică. Ulterior, un grup de magistraţi a venit cu o reacţie. Aceştia susţineau că textul declaraţiei nu a fost consultat cu membrii Asociaţiei şi și-au exprimat indignarea faţă de cele menţionate din numele întregului corp judecătoresc din ţară. În luna mai 2019, în cadrul adunării generale a judecătorilor, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a ales un nou președinte. Acesta a devenit Vladislav Clima, în timp ce singura sa contracandidată pentru aceeași funcție a fost Victoria Sanduța, care se numără printre fondatorii noii asociații obștești a magistraților.

Anticoruptie.md
01/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii