image
Sursa foto: digi24.ro

Oraș străvechi, pe cale de a fi scufundat: Turcia îl sacrifică pentru a face loc celui mai mare lac de acumulare din Europa

Oraşul turc Hasankeyf are mai mult de 10 000 de ani şi riscă să fie acoperit de ape - nu din cauza crizei climatice, ci în urma unui proiect planificat. Guvernul turc vrea să inunde oraşul istoric pentru a construi un baraj care va genera electricitate pentru sud-estul ţării. Asta înseamnă că oameni ca Çetin Yıldırımer sunt mutaţi din casele lor şi din una dintre cele mai vechi aşezări locuite din lume.

Hasankeyf, situat pe fluviul Tigru, se află într-o regiune care adăposteşte unele dintre cele mai vechi aşezări umane din lume. Valea e locuită încă din secolul 3. Asirienii, romanii şi selgiucizii şi-au lăsat, toţi, amprenta. Moschei şi morminte cu semnificaţie istorică au fost mutate într-o rezervaţie arheologică.

Până acum, cei 3000 de locuitori din Hasankeyf şi-au câştigat traiul de pe urma turismului.

Ecologişti şi arheologi din toată lumea au pledat în favoarea salvării oraşului Hasankeyf, iar finanţatorii europeni s-au retras din proiectul construirii barajului. Însă fără niciun rezultat.

Poliţia a înăbuşit violent protestele locale, aşa cum s-a întâmplat și anul acesta, în luna iulie.

Cel mai mare lac de acumulare din Europa, peste „leagănul omenirii”

„Acesta va fi cel mai mare lac de acumulare din Europa. Cu oraşe noi, de-a lungul celor 170 de kilometri ai săi. Se va pescui, se vor face călătorii cu vaporaşe”, explică Abdullah Tarhan, viceprimarul din Hasankeyf.

Autoritățile din Turcia vor să construiască cel mai mare lac de acumulare din Europa peste un oraș vechi de 10.000 de ani

Bülent Başaran, proprietar de restaurant, se îndoieşte că vor mai veni turişti. În loc de malul răcoros al Tigrului, noul lui local ar trebui să fie aici, în Noul Hasankeyf. Însă, deocamdată, aici nu e nici electricitate, nici apă. Şi acesta nu e singurul motiv de îngrijorare al lui Bülent.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: