NM: Bass Systems, cumpărată de o companie importantă de IT din Austria. În timpul guvernării PD câștigase contrate cu statul de milioane de lei

Compania austriacă IT S&T AG a cumpărat 51% din compania moldovenească Bass Systems. Acesta din urmă este cunoscută pentru faptul că, în timpul guvernării Partidului Democrat, a câștigat contracte cu statul în valoare de sute de milioane de lei, transmite newsmaker.md.

Foto: bass systems

Achiziția unui pachet de control la compania IT din Republica Moldova Bass Systems de către compania austriacă S&T AG a fost raportată de mass-media taiwaneză. Tranzacția a avut loc pe 28 august curent, iar costul acesteia a fost de aproximativ 5,7 milioane de euro, mai scrie sursa citată. A cui cotă parte a fost cumpărată nu se știe deocamdată.

Bass Systems a fost fondată în 2008. Co-fondatorii săi sunt compania cipriotă Assentis Holdings Limited (72%) și Moldovan SP-Com SRL (28%). Fondatorul și proprietarul acesteia din urmă este Onisim Popescu. Reprezentantul companiei cipriote în R. Moldova este Sergiu Talpă.

Talpă este și directorul Switchover, care oferă servicii pentru Moldtelecom (furnizează terminarea, adică primirea și procesarea apelurilor din rețelele altor operatori).

Potrivit presei, acesta ar fi putut avea legături cu fostul președinte al Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu. Talpă a studiat cu el la aceeași universitate, în același timp.

Potrivit portalului Openmoney.md, din 2008, Bass Systems a câștigat contracte cu statul în valoare de 205,8 milioane de lei. În special, compania s-a angajat în sprijinirea sistemului de informații Asycuda World pentru Serviciul Vamal, din 2016 până în 2018. Valoarea contractului a fost de 52 de milioane de lei. Tot în 2016, Bass Systems a câștigat o licitație pentru automatizarea proceselor de afaceri și a soluțiilor IT pentru Ministerul de Interne. Valoarea acestui contract este de 14,3 milioane de lei.

În 2015, Calea Ferată din Moldova a semnat un contract cu Bass Systems pentru a crea o singură platformă pentru gestionarea tuturor proceselor interne din întreprindere: contabilitate, plăți, vânzări, inclusiv bilete electronice. Contractul a fost semnat de șeful de atunci al Căii Ferate, Vladimir Cebotari. Ulterior - vicepreședinte al Partidului Democrat. Costul total al contractului a fost de 1,6 milioane dolari. Următorul șef al Căii Ferate, Iurie Topală, a încercat să conteste contractul dezavantajos, dar întreprinderea de stat a fost în continuare obligată să plătească 685 de mii USD (15 milioane lei) pentru software-ul BASS Systems.

În 2018, compania a fost din nou menționată după ce sistemul informațional instalat de aceasta în spitale a început să pice în mod regulat. În același timp, a costat bugetul de stat 83,9 milioane de lei.

La începutul lunii august 2019, deputatul ACUM, Dan Perciun, a făcut apel la Consiliul Concurenței, unde a solicitat verificarea monopolurile pe piața serviciilor IT. Conform calculelor sale, 50% din piață este controlată de două companii: Bass Systems și SC DAAC System Integrator.

Conform estimărilor lui Perciun, din 2016 până în 2019, Bass Systems a primit contracte pentru 437 de milioane de lei. Mai mult, în majoritatea ofertelor câștigate, compania a fost singura ofertantă.


Pub