Lecția Urgentă: Profesorii sunt îndemnați ca la lecția să vorbească despre ocrotirea mediului înconjurător

O profesoară din Anenii Noi a anunțat sâmbătă că la lecția de după primul sunet va vorbi despre ocrotirea mediului înconjurător. Astfel, Extinction Rebellion Moldova îndeamnă profesorii și elevii ca la prima lecție să vorbească despre mediu.

Foto: Facebook

„E timpul ca fiecare profesor să facă la fel - o lecție urgentă despre criza de mediu în care ne aflăm, atât acasă, cât și la nivel internațional, o lecție urgentă despre cum putem schimba viitorul nostru dacă vom începe să avem grijă de mediul înconjurător”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Ce poți să faci tu pentru asta? Dă-i un tag primei învățătoare/ fostului diriginte/ actualului diriginte, adaugă hashtagul #LectiaUrgenta și îndeamnă-o/l să vorbească despre criza de mediu și importanța ocrotirii mediului înconjurător la prima lecție din acest an școlar.

De ce e criză de mediu în Moldova? 1. În orașele Chișinău și Bălți nivelul de poluare al aerului este, în majoritatea cazurilor, între înalt și foarte înalt; 2. Râurile mici din țară sunt la cel mai înalt nivel de poluare din Europa. Totodată, în râul Nistru se mai varsă apele reziduale din mai multe localități de pe malul râului, inclusiv orașul Soroca; 3. O treime din solurile țării sunt erodate, în timp ce terenurile arabile sunt îmbâcsite cu pesticide; 4. Avem peste 2000 de gunoiști în toată țara, dintre care jumătate sunt neautorizate; 5. Doar 5% din suprafața ariilor naturale din Moldova sunt protejate de stat, aflându-ne pe unul din ultimile locuri din Europa și la acest capitol.

De ce e criză de mediu în lume? S-a constatat că depășirea încălzirii temperaturii medii pe glob cu mai mult de 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelul pre-industrial va fi devastatoare pentru viața pe pământ. La moment, planeta noastră deja e mai ”caldă” cu 1,1 grade Celsius față de nivelul pre-industrial; Defrișările masive, incendierea intenționată și incendiile cauzate de temperaturi înalte și secetă reduc semnificativ din suprafața pădurilor pe glob; Poluarea oceanelor cu plastic a ajuns la cote alarmante. S-a constatat că, până în 2050, în oceane vor fi mai multe unități de plastic decât pești; Marile orașe se confruntă cu poluarea înaltă a aerului. În unele orașe deja se impun restricții privind mobilitatea în zilele cu poluare foarte înaltă a aerului; Aproape un milion de specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția în următoarele decenii.


Pub