De ce liliecii dorm cu capul în jos?

PE SCURT

Știți de ce liliecii dorm cu capul în jos? Inițial se credea că liliecii sunt asemănători păsărilor și că zborul lor este similar, însă lucrurile nu stau chiar așa, iar acesta este și motivul pentru care liliecii dorm cu capul în jos.  Ei fac asta pentru că nu pot să-și ia zborul (să decoleze) de pe loc, precum păsările, scrie playtech.ro.

PE LUNG

Cu toate acestea, liliecii sunt singurele mamifere capabile în mod natural de zbor real și susținut.

Aripile liliecilor nu sunt construite în același fel ca cele ale păsărilor. În esență, aripilie lor sunt un fel de mâini la care degetele sunt lipite cu o membrană asemănătoare pielii. Odată ce sunt în aer, liliecii pot să-și folosească aripile să rămână în aer și să zboare pe distanțe mari, însă, spre deosebire de păsări, ei nu pot să plutească și nu pot să dea din aripi ca să decoleze.

O altă modalitate de a decola este de a alerga înainte de a da din aripi, cum fac unele specii de păsări. Însă liliecii nu pot să facă nici asta pentru că nu au picioarele îndeajuns de dezvoltate. Unele specii de lilieci nici măcar nu pot să meargă.

De aceea, ca ei să zboare trebuie să se urce într-un loc de unde și-ar putea da drumul. Distanța nu trebuie să fie mare, câțiva metri. Nu este un sistem ideal, dar funcționează.

Liliecii dorm cu capul în jos ca să scape și de prădători. Dacă ar dormi pe jos atunci ar putea fi o țintă ușoară pentru mulți prădători. De aceea, ei trebuie să găsească un loc ferit, înalt, unde se pot prinde cu ghearele picioarelor. Aceștia au tendoane speciale, ce le permite să atârne, dar și să fie complet relaxați în același timp.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.