(foto) Deja de câteva zile, Chișinăul este invadat de un miros neplăcut. Fosta șefă de la Apă-Canal: „Am constatat că la fel ca și în septembrie 2016, apa din râul Bâc este de culoare albă”

Deja de câteva zile, Chișinăul este invadat de un miros neplăcut. Ieri, 30 august, Apă-Canal a informat că la moment Stația de Epurare (SE) lucrează la parametrii normali, iar deversări și transportări de nămol nu există. Însă, potrivit unor imagini apărute pe rețelele de socializare postate de ex-directoarea S.A. Apă-Canal, Veronica Herța, apa din râul Bâc este de culoare albă.

Foto: Veronica Herța/facebook

„Râul Bâc este format practic de Chișinău, debitul cel mai mare fiind după Stația de Epurare. Chiar și acum când nu mai sunt la Apă Canal periodic merg mai jos de stație să văd calitatea apei care ajunge în Bâc. În ultima luna am venit mai des, dar astăzi am constatat că la fel ca și în septembrie 2016 apa din nou este de culoare albă”, a scris Veronica Herța pe pagina sa de facebook.

Totodată, Herța îndeamnă ca Apă Canal Chișinău, ministerul Mediului și Inspectoratul Ecologic să se autosesizeze și să verifice starea lucrurilor.

„Toate duc spre aceea că fie există o problemă la Stația de Epurare, fie cineva deversează direct în sistemul de canalizare cu depașiri majore a Concentrației Maxime Admisibile. După culoare apei și miros putem presupune “izvorul” problemei....

Toate acestea aduc prejudiciu considerabil mediului și poate pare că nu ne privește, dar fiecare în timp o va resimți!Deoarece această apă este folosită la irigare și se întoarce pe masa noastră prin legumele și fructele pe care le consumăm noi și copiii noștri”, a mai menționat Veronica Herța.

Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook
Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook
Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook
Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook
Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook
Râul Bâc / Sursa:Veronica Herța/facebook

Amintim că ieri, Apă-Canal Chișinău a informat că sursa de poluare și mirosul nu sunt determinate doar de activitatea SE.

De asemenea, procesul tehnologic de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău se efectuează în conformitate cu prevederile Regulilor de exploatare tehnică a sistemelor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din localităţi.


Pub